Ольга Стефанішина виступила в ПАРЄ щодо реформ у сфері забезпечення прав нацменшин

23.01.2024

Впродовж останніх двох років Україна доклала максимальних зусиль для ухвалення та впровадження нового законодавства, яке враховує найкращі практики Європи щодо забезпечення прав національних меншин (спільнот) України.

Про це зазначила Віцепремʼєрка Ольга Стефанішина під час свого онлайн-виступу у межах спільного засідання Комітету ПАРЄ з питань рівності та недискримінації та Комітету з питань дотримання державами-членами обов’язків і зобов’язань перед Радою Європи.

«Від моменту отримання Україною статусу кандидата на вступ до ЄС, ми активно працювали над реформами у сфері забезпечення прав національних меншин відповідно до європейських стандартів, – наголосила Віцепремʼєр-міністерка. – Наприкінці 2022 року Верховна Рада України ухвалила рамковий Закон «Про національні меншини (спільноти)», а протягом 2023 року (на основі висновків Венеційнської Комісії) були внесені необхідні уточнення у законопроєкт та проголосовані зміни до секторального законодавства».

Окремо Віцепрем’єрка відзначила тісне співробітництво з європейськими партнерами під час підготовки законодавчих змін, залучення на щоденній основі експертизи Ради Європи та діалог з Венеційською Комісією.

«Ухвалені законодавча база повністю відображає сподівання та потреби національних меншин. Це результат річного діалогу з ними – відбулося понад 60 раундів консультацій. Одним із найбільш чутливих питань було освітнє законодавство. Ми проаналізували 5-ти річний досвід імплементації реформи і розробили структурні зміни до освітнього законодавства, що створює основу для вивчення державної мови представниками національних спільнот і реалізує їхнє право на освіту рідною мовою», – додала урядовиця.

Ольга Стефанішина також відзначила, що досягнуто домовленостей з колегами з Румунії, Угорщини для забезпечення моніторингу імплементації згаданого законодавства на тих територіях, де проживають відповідні національні меншини.

Вона наголосила, що зобов’язання України щодо ефективної імплементації законодавства залишаються непохитними попри складні умови триваючої повномасштабної війни росії проти України.

Віцепремʼєрка додала, що наразі ведеться активна робота над розробкою відповідних підзаконних нормативно-правових актів:
«Реформуючи наше законодавство, ми намагаємося вибудовувати найкращі можливі рішення для всіх комплексних питань, які стосуються представників національних меншин».

Довідково:

Розпочалася зимова сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), під час якої розглядають декілька українських питань. Серед них – підтримка реконструкції України, включно з питанням заморожених активів агресора; захист цивільних та військових полонених, яких утримує росія; становище дітей в Україні; становище нацменшин в Україні; роль ОЕСР (Організація по економічній співпраці та розвитку) після агресії рф проти України тощо.

Other news

All news