Ольга Стефанішина взяла участь у спеціальній зустрічі міністрів з питань ЄС, присвяченій розширенню Євросоюзу

30.04.2024

У вівторок, 30 квітня, Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина виступила на спеціальному засіданні Ради із загальних справ Європейського Союзу на запрошення Бельгійського головування.

Зустріч відбулася на тлі 20-ї річниці історичного розширення ЄС, коли до Євросоюзу приєдналися 10 нових держав-членів (2004 рік). Участь у засіданні взяли міністри з питань ЄС країн-членів та 10 високопосадовців країн, які прагнуть інтегруватися до ЄС, а саме: України, Туреччини, Північної Македонії, Чорногорії, Албанії, Сербії, Боснії і Герцеговини, Молдови, Грузії та Косово.

У фокусі обговорення були уроки попередніх хвиль розширення, важливість досягнення та дотримання критеріїв верховенства права країнами-кандидатами, а також членами Європейського Союзу.

Під час свого виступу перед початком засідання, Міністр закордонних справ головуючої в Євросоюзі Бельгії Аджа Лябіб підкреслила, що запрошення на засідання всіх країн з перспективою членства є потужним сигналом.

«Вперше ми збираємося на засідання Ради (з загальних питань – ред.) не лише з 27 країнами-членами, але й з усіма партнерами, які мають європейську перспективу. І це дуже потужний сигнал, який ми надсилаємо їм сьогодні. Сигнал про те, що вони вже є частиною сім’ї», – підкреслила глава МЗС Бельгії.

Аджа Лябіб окремо під час прес-конференції наголосила на тому, що війна в Україні надала нового імпульсу дискусіям про розширення.

«У Гренадській декларації, підписаній в жовтні минулого року, Європейська Рада чітко заявила, що розширення є геостратегічною інвестицією в мир, безпеку, стабільність і процвітання. Але Гранадська декларація також чітко встановлює маркери, до яких повинні підготуватися як майбутні країни-члени, так і сам ЄС. Як підготуватися? Мова про реформи, як для майбутніх членів, так і для самого ЄС», – додала вона.

Віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина висловила вдячність країнам-членам ЄС та кандидатам за солідарність та підтримку, яку ті продовжують надавати Україні на тлі триваючої повномасштабної війни росії. Вона також відзначила визнання європейськими колегами прогресу України у її трансформаціях на євроінтеграційному шляху.

«Запит на справедливість та верховенство права – це, перш за все, вимога українського народу, вимога Революції Гідності, яка прокладає шлях європейського руху України останні 10 років. З початком повномасштабної війни та рішенням про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, ми ще більше активізували та мобілізували наші зусилля, і зараз я можу з упевненістю констатувати, що ключові інституції сформовано, необхідні реформи запущені, ми забезпечили перезапуск всієї судової системи, побудували антикорупційні органи; наразі ми наполегливо працюємо над зміцненням створених інструментів. Паралельно ми також фокусується на демонополізації, створенні належного підґрунтя для конкуренції через приведення українського законодавства у відповідність до права ЄС», – зазначила Віцепрем’єр-міністерка.

Урядовиця також підкреслила важливість збереження високої динаміки переговорного процесу та очікує на рішення про проведення першої міжурядової конференції та ухвалення переговорної рамки, запропонованої Європейською Комісією, під час Бельгійського головування в ЄС у червні цього року.

«Ми вже почали працювати над підготовкою до наступних кроків переговорного процесу, картами щодо верховенства права та реформи державного управління. Для нас це – лише початок. Але ми – в дуже хорошій формі, підготовлені інституційно, та налаштовані зберегти динаміку», – наголосила Ольга Стефанішина.

Наостанок вона подякувала за надану державами-членами експертну підтримку, обмін досвідом, для допомоги Україні на шляху до членства.