Ольга Стефанішина зустрілась з учасниками/-цями пілотного проєкту з надання невідкладних проміжних репарацій постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією (СНПК) рф проти України

18.06.2024

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина у вівторок, 18 червня, зустрілась з учасниками/-цями пілотного проєкту з надання невідкладних проміжних репарацій постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією (СНПК) росії проти України

Основна тема зустрічі: результати імплементації тестової фази проєкту, яка тривала з 14 квітня по 31 травня.

«Від початку ідеї проєкту дуже відповідальною була робота в частині формування процедури виплат невідкладних проміжних репарацій і безпосередньої ідентифікації постраждалих. Найважливіша задачу, яку ми ставили перед собою – щоб ті, хто звернувся, не відчували жодного тиску й недовіри. І тому нині важливо почути від вас зворотний зв’язок. Нам треба розуміти, як рухатись далі, що варто покращити. Відчувати взаємодію з тими, хто вже пройшов цей шлях. Адже, злочини, які коїть росія на території України – наше велике спільне горе. росія використовує нас, українців, як зброю війни. І саме тому ми маємо діяти спільно: вижити, вистояти, допомогти одне одному», – наголосила Ольга Стефанішина.

Станом на 12 червня 2024 року вже отримано 142 звернення від осіб на участь у Пілотному проєкті, серед яких є як жінки (85), так і чоловіки (51) і діти (6 дівчаток). 40 постраждалих супроводжують спеціально підготовленими кейс-менеджерами та вже пройшли ідентифікаційні процедури.

Учасники та учасниці пілотного проєкту поділились з Віцепрем’єркою своїм досвідом, побажаннями щодо проєкту та державної політики, та практикою звернень до компетентних правоохоронних органів.

Зокрема в межах зустрічі було наголошено на важливості посилення роботи з чоловіками, постраждалими від СНПК, а також з сім’ями постраждалих в контексті їхньої адаптації після пережитого.

Також йшлося про важливість посилення координації слідчих з профільними психологами в контексті процесу надання постраждалими свідчень, а також важливість покращення механізмів безоплатної правової допомоги постраждалим, зокрема в контексті адвокаційної підтримки.

Окрему акцентовано необхідність посилення підтримки постраждалих на етапі проходження окремих слідчих дій під час розслідування, зокрема експертиз, а також проблемі стигматизації.

Ольга Стефанішина підкреслила важливість ролі самих постраждалих в межах реалізації проєкту як вагомого елементу для створення національної програми репарацій для постраждалих та відновлення реальної справедливості.

«Однією із стратегічних цілей Пілотного проєкту є створення моделі, яка може бути використана для розробки повноцінної національної програми репарацій для постраждалих від СНПК та, потенційно, інших постраждалих від російської збройної агресії проти України. Досвід, який буде напрацьований в межах реалізації Пілотного проєкту може бути використаний в майбутньому Урядом для напрацювання державної політики та репараційних механізмів», – підкреслила Віцепрем’єрка.

Довідково

Невідкладні проміжні репарації – вид компенсації для постраждалих, коли не треба чекати поки країна-агресор компенсує збитки людям і країні, на яку вона напала.

Проєкт з невідкладних проміжних репарацій – перший в Україні проєкт з невідкладних проміжних репараціях для постраждалих від СНПК. Ініціатива є першим подібним випадком в історії репараційних заходів, коли держава спільно з громадянським суспільством та недержавними організаціями під час війни напрацьовує кроки з виплати невідкладних проміжних репарацій. Проєкт передбачає надання одноразових проміжних компенсацій усім ідентифікованим постраждалим до кінця жовтня 2024 року. У межах Пілотного проєкту одноразові проміжні компенсації зможуть отримати 500 осіб.

Проєкт ініційовано Офісом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України спільно з Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики та Глобальним фондом тих, хто пережили насильство (Global Survivors Fund).