Ольга Стефанішина зустрілася з Генеральним секретарем Європейської Комісії Ілзе Юхансон

30.05.2024

29 травня у Брюсселі Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зустрілася з Генеральним секретарем Європейської Комісії Ілзе Юхансон.

Під час зустрічі обговорили очікування затвердження переговорної рамки та проведення Першої міжурядової конференції у червні ц.р. за головування Бельгії в ЄС, хід та прогрес у розʼяснювальних сесіях Єврокомісії у межах офіційного скринінгу, залучення українських державних службовців України  в рамках програми секондменту в інституціях ЄС, а також можливість приєднання України у статусі спостерігача до Європейської мережі державного управління (EUPAN) та Агенції з фундаментальних прав ( FRA).

«Україна повністю готова до початку переговорів про членство з ЄС. Зараз ми завершуємо останні приготування, зокрема, роботу над затвердженням складу української переговорної команди. Розраховуємо на політичну волю країн-членів ЄС щодо ухвалення переговорної рамки у червні та проведення Першої міжурядової конференції. Сподіваємося на вашу підтримку в цьому питанні», – наголосила Ольга Стефанішина.

Сторони також приділили увагу питанням усунення обмежень пропускної спроможності кордонів України з ЄС.

«Україна високо цінує підтримку Європейської Комісії у сприянні співпраці між Україною та ЄС для покращення комунікації та усунення обмежень пропускної спроможності кордонів, зокрема в межах Шляхів солідарності, – наголосила Ольга Стефанішина. – Однак на кордонах України з сусідніми країнами залишаються виклики. Запровадження спільного контролю в пунктах пропуску може значно покращити координацію по обидва боки кордону, усунути обмежену пропускну спроможність, а також підвищити ефективність та результативність контролю».

Віцепрем’єрка також наголосила на необхідності активізувати механізм Цивільного захисту ЄС для актуальних потреб Державної служби з надзвичайних ситуацій, пов’язаних із подоланням наслідків російських ракетних ударів та обстрілів.

Зі свого боку Генеральний секретар Європейської Комісії Ілзе Юхансон запевнила в повній підтримці України на шляху до членства в ЄС та солідарність з народом Україні в боротьбі з російською агресією. У цьому контексті вона відзначила важливість Саміту миру у Швейцарії та Конференції з відновлення у Берліні.