Парламент підтримав законопроєкт про єдину роумінгову зону з ЄС

23.02.2024

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про єдину роумінгову зону з ЄС.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

Законопроєкт передбачає врегулювання питання узгодження правових норм законів України «Про електронні комунікації» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку» із законодавством ЄС, удосконалення їх окремих положень.

Це дозволить українцям користуватися домашніми тарифами мобільного зв’язку на території держав-членів ЄС та не сплачувати додаткові кошти за послуги роумінгу (враховуючи політики добросовісного користування). Громадяни держав-членів ЄС, в свою чергу, матимуть такі ж права під час відвідування України. Створення єдиної роумінгової зони надасть можливість користуватися перевагами «Роумінг як вдома» без сплати додаткових коштів за послуги роумінгу.

Законопроєкт спрямований на покращення інвестиційного клімату для бізнесу у сфері електронних комунікацій, оскільки вітчизняні суб’єкти господарювання здобудуть високий ступінь довіри, працюючи за єдиними правилами з європейськими партнерами відповідно до законодавства ЄС.

Приєднання України до роумінгової зони Європейського Союзу – це ще один крок на шляху до цифрового безвізу з ЄС. Україна взяла на себе зобов’язання впровадити законодавство ЄС щодо роумінгу до квітня 2024 року. Це виконання однієї з умов євроінтеграції України у сфері електронних комунікацій.

Надалі очікуємо ухвалення законопроєкту народними депутатами України загалом. Крокуємо разом до євроінтеграції в усіх сферах життя.