Підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції і державного управління Республіки Хорватія

11.09.2024

11 вересня 2024 року у присутності Премʼєр-міністрів України Дениса Шмигаля та Хорватії Андрея Пленковича, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина та Міністр юстиції, державного управління та цифрової трансформації Республіки Хорватія Дамір Хабіян підписали Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції і державного управління Республіки Хорватія.

Метою цього Меморандуму є обмін знаннями та досвідом у сферах, що становлять взаємний інтерес, зокрема налагодження, розвиток та зміцнення співробітництва у правовій, судовій, адміністративній та цифровій сферах.

Відповідно до положень Меморандуму сфера співробітництва охоплюватиме питання, що стосуються:

  • переговорів про вступ до ЄС у сфері правосуддя з акцентом на переговорний розділ 23 «Судова влада та основоположні права»;
  • гармонізації національного законодавства із законодавством ЄС та міжнародними стандартами;
  • співробітництва у сфері юстиції у кримінальних та цивільних справах;
  • поглиблення співпраці з питань, пов’язаних з ефективним управлінням, практикою та вдосконаленням діяльності кримінально-виконавчої системи та пробації;
  • модернізації та діджиталізації судової, пенітенціарної та пробаційної систем;
    інші питання, що становлять спільний інтерес для Учасників.

Меморандум передбачає обмін інформацією та досвідом у зазначених сферах, в тому числі шляхом організації робочих зустрічей експертів, візитів делегацій, організації та участі у конференціях, семінарах, тренінгах, навчальних та інших заходах, пов’язаних із правовими питанням, які цікавлять Учасників, інших форм співробітництва за взаємною згодою Сторін.

«Підписаний Меморандум закладає основи співпраці між Україною та Хорватією у важливих для нас сферах, таких як гармонізація національного законодавства до законодавства ЄС, виконання зобов’язань, передбачених переговорним процесом, модернізація судової системи тощо. Хорватія успішно пройшла цей шлях та стала невід’ємною частиною Євросоюзу, тож ми відкриті до співпраці з нашими партнерами та готові рухатися до розширення ЄС разом», – зазначила Ольга Стефанішина.

Під час двосторонньої зустрічі Ольга Стефанішина та Дамір Хабіян обговорили подальші кроки з розвитку співпраці, передбаченої Меморандумом.

Зокрема учасники обговорили такі питання:

  • Співпрацю у сфері захисту та дотримання прав людини;
  • Доступ постраждалих внаслідок російської агресії до правосуддя, зокрема в межах Реєстру збитків для України, створеного відповідно до резолюції Ради Європи;
  • Співпрацю з метою створення належного підґрунтя для рішень, ухвалених щодо заморожених російських активів;
  • Напрацювання рішень для покращення роботи пенітенціарної системи;
  • Обмін досвідом у сфері діджиталізації.

Віцепрем’єр-міністерка – Міністерка юстиції поінформувала хорватського колегу про пророблену роботу в межах підготовки до двосторонньої сесії Україна-ЄС в межах скринінгу щодо Розділу 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи», яка відбудеться у Брюсселі наступного тижня. Хорватський міністр запевнив у підтримці євроінтеграційних прагнень України та висловив готовність надавати експертну підтримку на цьому шляху.

Сторони домовились щодо плідної співпраці в межах підписаного Меморандуму та на шляху України до вступу в ЄС.