Посилення співпраці між українською та європейською оборонною промисловістю: у Брюсселі вперше відбувся Форум оборонних індустрій Україна-ЄС

07.05.2024

6 травня в Брюсселі, Бельгія, вперше відбувся Форум оборонних індустрій Україна-ЄС. Форум був присвячений зміцненню оборонно-промислового співробітництва між ЄС та Україною з метою надання стійкої військової підтримки Україні, зокрема в довгостроковій перспективі, та кращого задоволення українських оборонно-промислових потреб.

Про це повідомляє Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.

Захід, організований Європейським Союзом, відкрили Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель та Європейський комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон разом з Міністром закордонних справ Дмитром Кулебою та Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олександром Камишіним.

«Сьогоднішній Форум є ключовим кроком для зміцнення співпраці між оборонними галузями України та ЄС. Це важливо не лише зараз, але й для наших майбутніх потреб. Я переконаний, що форум зблизить наші оборонні індустрії, дозволить нам вчитися одне в одного і допоможе Україні захистити себе від російської агресії. Це може змінити правила гри в довгостроковій перспективі», – сказав Жозеп Боррель.

Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час свого виступу на Форумі підкреслила важливість співпраці та включення України у стратегію ЄС з розвитку оборонних індустрій:

«У сьогоднішніх реаліях триваючої збройної агресії росії, всі ми чітко усвідомлюємо критичну необхідність партнерства у сфері безпеки і оборони. Важливо, що Україна залучена до першої в історії Європейської оборонно-промислової стратегії. Ми впевнені, що українська оборонна промисловість здатна зробити значний внесок у зміцнення нашої спільної з Європою обороноздатності. Впевнена, що цей Форум стане майданчиком для плідної співпраці, як на рівні держав, так і на рівні бізнесу».

Захід зібрав понад 400 представників урядів, оборонної промисловості ЄС та України, галузевих асоціацій, ключових країн-партнерів та організацій, а також інституцій ЄС. В межах Форуму була проведена конференція високого рівня, а також низка ділових зустрічей, які слугували платформою для конкретної співпраці між бізнесами, зокрема, малими і середніми підприємствами.

«Наші зобов’язання перед Україною і наші спільні амбіції мобілізувати європейську промисловість для надання необхідної допомоги є твердими як ніколи. Європейська оборонна промисловість повинна перейти в режим воєнної економіки. Мета полягає в тому, щоб виробляти швидше, більше і разом, щоб продовжувати підтримувати Україну зараз і в довгостроковій перспективі», – зазначив Тьєррі Бретон.

Форум оборонних індустрій Україна-ЄС став першим конкретним кроком у реалізації Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS), оголошеної у березні 2024 року. Форум відкриває шлях до визначення ініціатив, домовленостей і флагманських проєктів співпраці між оборонними галузями України та ЄС – наприклад, шляхом створення спільних підприємств. Це сприятиме тіснішій співпраці між оборонними компаніями і поступовій інтеграції української оборонної промисловості в Європейську оборонну технологічну і промислову базу, зокрема з огляду на процес вступу України до ЄС.

Захід відбувся за підтримки Бельгії, яка головує в Раді ЄС, та Асоціації аерокосмічної, безпекової та оборонної промисловості Європи (ASD).