Представлено аналіз перших програм в межах Ukraine Investment Framework обсягом 1,4 млрд євро

26.06.2024

У середу, 26 червня, відбувся захід «Ukraine Investment Framework: механізм швидкого економічного відновлення», організований Міністерством економіки спільно з Київською школою економіки за підтримки Європейського Союзу. Мінекономіки представило огляд 12 програм Міжнародних фінансових організацій обсягом 1,4 млрд євро, які реалізовуватимуться в межах Ukraine Investment Framework (UIF).

Програми першого етапу Ukraine Investment Framework були затверджені Європейською Комісією під час Міжнародної конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024)  в Берліні.

Так, з фінансування обсягом 1,4 млрд євро, 1,05 млрд євро припадає на гарантії для розширення чинних програм мікрофінансових організацій (МФО), 289 мільйонів євро призначено для змішаного фінансування та грантів, а 55,5 млн – євро для технічної допомоги при доопрацюванні інвестиційних проєктів та поданні заявок на фінансування.

На цьому етапі програми будуть спрямовані на підтримку відновлення та реконструкції України за трьома основними напрямами:

  1. Енергетика: відновлення критичної електричної інфраструктури, збільшення генераційних потужностей, інвестиції у відновлювані джерела енергії.
  2. Інфраструктура: розвиток, ремонт та відновлення муніципальної інфраструктури, водопостачання та водовідведення, а також транспортну інфраструктуру та місцеву мобільність.
  3. Підтримка малих та середніх підприємств (МСП): фінансування бізнесів у деокупованих та прифронтових регіонах, компаній, що належать ветеранам війни, внутрішньо переміщеним особам та вразливим групам, а також компаній, що інвестують у розширення виробництва та зелені технології.

В межах програм приватні та державні компанії, а також муніципалітети залежно від вартості проєктів зможуть отримати фінансування як напряму від МФО, так і від локальних банків-партнерів.

Зокрема, на цьому етапі UIF свої програми вже запустили ЄБРР, ЄІБ, IFC, Німецький банк розвитку (KfW), Європейський фонд для Південно-Східної Європи (EFSE), польський Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK). Серед локальних партнерів МФО, які долучаться до реалізації UIF, представлені державні Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк та Укргазбанк, а також низка приватних банків.

На даному етапі UIF подати заявки для отримання фінансування та технічної допомоги можуть державні й приватні компанії та муніципалітети, які відповідають секторам та вимогам затверджених програм. Для великих проєктів вартістю понад 10 млн євро необхідно звертатися безпосередньо до залучених міжнародних фінансових організацій. Малі та середні підприємства можуть звертатися до українських банків-партнерів, які реалізовуватимуть програми для МСП.

В рамках UIF для бізнесу будуть доступні гарантії для зменшення вартості застави при кредитуванні, змішаний механізм кредитів та грантів, а також технічна допомога при доопрацюванні проєктів та поданні заявок для фінансування.

Україна очікує додаткового розширення програм та появи нових інструментів на наступних етапах UIF, а також залучення ширшого кола МФО, банків, страхових компаній та фондів приватного капіталу. Відповідне рішення прийматиметься Європейською комісією на наступному засіданні Керівної ради UIF.

Додактова інформація щодо Ukraine Investment Framework та аналіз  затверджених програм, інструментів, а також секторів та типів клієнтів з якими вони можуть працювати, доступні у презентації за посиланням.