Проведено завершальні три пояснювальні сесії Єврокомісії щодо переговорних розділів права ЄС у межах офіційного скринінгу

Вступ України до ЄС

01.06.2024

Завершено пояснювальні сесії Європейської Комісії щодо переговорних розділів права ЄС у межах офіційного скринінгу.

Цього тижня відбулись такі пояснювальні сесії:

  • 29 травня – розділ 16 «Оподаткування». Зокрема, йшлося про пряме та непряме оподаткування, а саме податок на додану вартість (ПДВ) та акцизні збори, сфери застосування, визначення та принципи ПДВ; акцизи на тютюнові вироби, алкогольні напої та енергоносії.
  • 30 травня – розділ 13 «Рибальство та аквакультура». Розглянути питання: ринкової політики щодо продукції рибальства та аквакультури, перевірки та контроля, можливості риболовлі та спортивної риболовлі (коли спійману рибу відпускають), незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства та інше.
  • 31 травня – розділ 22 «Регіональна політика та координація структурних інструментів» та розділ 33 «Фінансові та бюджетні положення». Під час розгляду розділу 22 йшлося про: законодавчу архітектуру (нормативно-правові акти, делеговане законодавство, імплементаційні акти, рішення), програми співпраці ЄС, макрорегіональні стратегії, системи управління та контролю, механізми аудиту та інше. У межах розділу 33 йшлося про фінансові ресурси, необхідні для фінансування бюджету ЄС, відповідну адміністративну спроможність для належної координації та забезпечення правильного розрахунку, збору, сплати та контролю власних ресурсів.

Наступний етап – проведення двосторонніх зустрічей, на яких Україна презентуватиме ЄС стан відповідності національного законодавства праву ЄС по кожному переговорному розділу.

Нагадаємо, установча зустріч із започаткування скринінгу (оцінки відповідності) українського законодавства праву ЄС відбулась 25 січня 2024 року. Пояснювальні сесії для України та Молдови тривали з лютого 2024 року.