Шлях до набуття статусу кандидата

Вступ України до ЄС

12.09.2023

У 2014 році, після Революції Гідності, Україна підписала основний стратегічний документ, який визначає відносини між Україною та Європейським Союзом – Угоду про асоціацію. Угоду почали частково застосовувати з 2014 р., повне набрання чинності відбулось з 1 вересня 2017 р.

Відтоді і до моменту повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року відносини між двома сторонами розвивались на принципах політичної асоціації та економічної інтеграції.

Згодом стабільно зростаюча підтримка громадянами України європейської інтеграції була відображена у Конституції України: у лютому 2019 року набуття повноправного членства України в ЄС закріплено у Конституції України як стратегічний курс держави.

За період з 2014 року і до початку 2022 року Україна виконала Угоду про асоціацію на 63%: частково імплементувала право ЄС згідно з Угодою про асоціацію, здійснила низку євроінтеграційних змін майже у всіх сферах суспільно-політичного та економічного життя, приєдналась до низки ключових програм ЄС у різних сферах, активізувала участь у макрорегіональних стратегіях і транскордонних програмах ЄС тощо.

Серед фундаментальних змін, які відбулись завдяки євроінтеграції України з 2014 року, можна відмітити:

    • запровадження Євросоюзом безвізового режиму для громадян України з 11 червня 2017 року, що відкрило вільний рух громадян на короткострокові поїздки;

 

    • переорієнтацію у зовнішній торгівлі з росії на Євросоюз: з початку дії поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), яка є частиною Угоди про асоціацію, Євросоюз став ключовим торговельним партнером України з питомою вагою торгівлі товарами та послугами  у майже 41%  від загального обсягу торгівлі України у 2021 р. Станом на кінець 2021 р. двостороння торгівля сягнула найвищого рівня з моменту набуття чинності ПВЗВТ – майже 52,4 млрд євро, що вдвічі перевищує об’єм торгівлі до запровадження ПВЗВТ у 2016 році. Понад 10 тисяч українських компаній експортували свою продукцію до ЄС.

 

    • внутрішні структурні реформи у різних сферах: початок судової реформи, створення антикорупційного регулювання та системи відповідних органів, реформа державного фінансування політичних партій, зміни у виборче законодавство, децентралізація, реформа публічних закупівель, реформа публічних фінансів, утворення ринку продажу сільськогосподарської землі, створення ринку газу та зміни на ринку електроенергії, запровадження європейських стандартів безпечності при виробництві харчових і нехарчових продуктів, реформа професійної освіти, створення системи донорства крові, запуск державної системи трансплантації органів та інші.

 

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабну агресію проти України. 28 лютого, на п’ятий день найбільшої на європейському континенті війни з часів Другої світової війни, Україна подала заявку на членство в ЄС. Цей крок став асиметричною відповіддю на загрозу існуванню України і був продиктований необхідністю зберегти всі євроінтеграційні здобутки та трансформації, які Україна впроваджувала з 2014 р.

10-11 березня 2022 року на неформальному саміті лідерів країн-членів ЄС у Версалі Європейська Рада констатувала, що «Україна належить до нашої європейської родини» і запропонувала Європейській Комісії надати свій висновок щодо заявки України на членство в ЄС.

17 квітня 2022 року Україна надала Європейській Комісії відповіді на першу частину опитувальника для набуття Україною статусу кандидата в ЄС щодо відповідності політичним та економічним критеріям вступу в ЄС, а 9 травня 2022 року – відповіді на другу частину опитувальника щодо ступеня наближеності національного законодавства праву ЄС. Опитувальник та всі відповіді на нього доступні за посиланням.

17 червня 2022 року Європейська Комісія оприлюднила Висновок щодо заявки України на членство в ЄС із рекомендацією Європейській Раді надати Україні статус кандидата на членство в ЄС, а також сімома рекомендаціями Україні, які необхідно виконати для переходу до наступного етапу – відкриття переговорів про вступ. Втілення кожної із семи рекомендацій спрямоване на розвиток України в контексті підготовки до майбутнього членства в ЄС.

23 червня 2022 року Європейська Рада ухвалила історичне рішення надати Україні статус кандидата на членство в ЄС. З цього моменту розпочався новий етап  європейської інтеграції України.