Україна і Нідерланди створять механізм фінансування українських виробників озброєнь

12.06.2024

Заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Сергій Боєв та Міністр оборони України Рустем Умєров і Міністерка оборони Королівства Нідерландів Кайса Оллонгрен підписали Заяву про наміри, яка зафіксувала на папері наміри України і Нідерландів створити дієвий механізм фінансової підтримки українських виробників озброєнь.

Про це повідомляє Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України.

Мета – зміцнити виробничий потенціал української оборонної промисловості та забезпечити постачання найбільш ефективних озброєнь Силам безпеки та оборони України за підтримки Нідерландів.

Підписанню цього документа передував візит в Україну тижня Міністерки оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, після якого вона оголосила про виділення 60 млн євро на дрони для України. Зокрема, йдеться про 20 млн на закупівлю FPV-дронів в межах міжнародної дронової коаліції, 22,5 млн євро — на закупівлю безпілотників виробництва ОПК Нідерландів, а також 17,5 млн — на закупівлю морських дронів українського виробництва.

Довідково

Виділення коштів Нідерландами на закупівлю українських дронів є суттєвим внеском у ініціативу ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір серед країн-партнерів. Його мета — зібрати 10 млрд дол. США на виробництво української зброї в 2024 році. В межах проєкту Україна має вже три донати — окрім Нідерландів, Данія виділила 28,5 млн дол. США, а Канада — 2,1 млн дол. США.