Україна продовжує роботу над Дорожньою картою у сфері верховенства права

Вступ України до ЄС

21.06.2024

В межах підготовки до перемовин про членство в ЄС проведено ряд організаційних засідань щодо розробки Дорожньої карти за сферою «Верховенство права» (переговорні розділи 23 «Судова влада та основоположні права» та 24 «Юстиція, свобода та безпека»).

Засідання обʼєднало широке коло залучених сторін, зокрема участь взяли представники Вищої ради правосуддя,  Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, ДЕСС, Державної судової адміністрації, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Міністерства соціальної політики, НАЗК, АРМА, НАБУ, САП, СБУ, Офісу Генерального прокурора,  ЦВК, Бюро економічної безпеки, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, а також Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Під час перших засідань учасники узгодили організаційні питання, затвердили попередню структуру дорожньої карти та визначили відповідальних за підготовку окремих розділів.

На наступних етапах до роботи над Дорожньою картою будуть залучені представники Парламенту та громадянського суспільства.

Засідання відбулися за координації Міністерства юстиції, Офісу Віцепремʼєрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції та за підтримки проєкту GIZ «Зміцнення верховенства права в Україні для вступу до ЄС». Також розробка Дорожньої карти підтримується програмою USAID «Справедливість для всіх», Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні (EUACI), Радою Європи в Україні, ООН Жінки.

Довідково

З огляду на початок скринінгу українського законодавства на відповідність до правових норм Європейського Союзу, і подальшого затвердження звіту про скринінг країнами-членами, Україна розпочала процес розробки дорожніх карт з питань верховенства права та реформи публічного управління, які виступатимуть індикаторами відкриття переговорного кластеру «Основи».

Розпочавши процес розробки паралельно з процесом скринінгу та скорегувавши проект дорожньої карти відповідно до результатів звіту про скринінг, Україна зможе ефективно усунути виявлені прогалини та прискорити свій шлях до євроінтеграції.