Україна та Словаччина підписали угоду, яка відновить роботу аеропорту «Ужгород»

24.09.2020

24 вересня Міністр інфраструктури України Владислав Криклій та Міністр транспорту і будівництва Словацької Республіки Андрей Долежал підписали двосторонню міжурядову угоду, яка дозволяє відновити повноцінну роботу ужгородського летовища, а також зв’язати Закарпатську область авіаційним сполученням з іншими регіонами України та іншими країнами.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Підписання угоди відбулося в рамках офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Словацької Республіки. 

«У силу географічних та інших особливостей аеропорту «Ужгород», який знаходиться практично на кордоні зі Словаччиною, відліт і захід на посадку літаків на летовищі неможливий без використання території цієї держави. Термін попередньої міжурядової угоди, який врегульовував дане питання, сплив, і ми наполегливо працювали разом зі словацькою стороною над поновленням домовленостей для повноцінного запуску аеропорту» – прокоментував підписання угоди Владислав Криклій.

Угоду було парафовано обома країнами у ході переговорів у Києві 18 грудня 2019 року. Документ враховує безпекові та оборонні аспекти, адже Словаччини є країною-членом НАТО, а отже, спільний українсько-словацький кордон теж є зовнішнім кордоном Північноатлантичного альянсу.

Угода укладена на невизначений термін і набирає чинності з дати отримання дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення про завершення договірними сторонами всіх внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання її чинності.