Україна та Словенія уклали Меморандум про співпрацю у соціальній сфері

02.07.2024

Уряди України та Словенії уклали Меморандум, який забезпечить всебічну підтримку українських громадян, зокрема, дітей, що тимчасово перебувають у Словенії через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України.

Підписання відбулось 28 червня в межах візиту Президентки Словенії Наташи Пірц Мусар до України, за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Підписали Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Словенія в Україні Матея Превольшек.

«Словенія всебічно підтримуватиме громадян України, зокрема дітей, які були вимушені тимчасово переміститися до їхньої країни. Відповідний меморандум було підписано сьогодні між нашими урядами», – зауважив Денис Шмигаль.

Сторони домовилися про співробітництво в організації надання всебічної та системної підтримки українським дітям, тимчасово переміщеним на територію Республіки Словенія, з метою захисту їхніх прав та законних інтересів. Сторони погодились про:

  • обмін досвідом щодо найкращих форм сімейного виховання дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • взаємне інформування та узгодження питань, пов’язаних з переміщенням українських дітей та їхніх батьків або інших законних представників до Словенії та їх поверненням;
  • запобігання усиновленню українських дітей;
  • збереження національної ідентичності українських дітей, тимчасово переміщених до Словенії.

Компетентними органами для виконання Меморандуму про взаєморозуміння є: Міністерство соціальної політики України, Міністерство закордонних справ України, Державна служба України у справах дітей, Національна соціальна сервісна служба України, Міністерство внутрішніх справ Республіки Словенія, Міністерство праці, сім’ї, соціальних справ і рівних можливостей Республіки Словенія та Урядовий офіс підтримки та інтеграції мігрантів.