Українська економіка вже значною мірою інтегрована у внутрішній ринок ЄС – Ольга Стефанішина на відкритті чергового раунду зустрічей Україна-ЄС

Вступ України до ЄС

08.10.2024

Українська економіка вже значною мірою інтегрована у внутрішній ринок Європейського Союзу. Про це заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина, виступаючи онлайн на початку двосторонньої зустрічі Україна-ЄС у межах офіційного скринінгу, присвяченої сфері «Економічні критерії».

«Переконана, що всі ті елементи, які будуть предметом дискусії сьогодні, завтра і післязавтра («Економічні критерії», «Фінансовий контроль», «Реформа державного управління» та «Функціонування демократичних інституцій» – прим.ред), взаємопов’язані, адже функціонуюча економіка неможлива без функціонуючих інституцій і без збереження демократії в країні. Наша делегація готувалася до цієї сесії інтенсивно і ретельно з огляду на важливість економічної інтеграції в ЄС, а також відновлення нашої економіки від наслідків війни», – підкреслила Віцепрем’єрка під час свого виступу. 

З її слів, економічні критерії – це сфера, у якій ЄС та зокрема Європейська Комісія мають дуже потужну експертизу. Ольга Стефанішина подякувала Європейському Союзу за підтримку економіки України, збереження макрофінансової стабільності. Крім того, наша держава та ЄС мають десятирічний досвід функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), а результатом інтенсивного діалогу між Україною та ЄС став ряд конкретних рішень, що сприяли значній інтеграції української економіки у внутрішній ринок ЄС, додала вона.

«Український бізнес вже активно працює на європейському ринку і поступово стає його частиною. Активна співпраця українського бізнесу з європейськими партнерами, об’єднання зусиль задля досягнення економічних інтересів доводить взаємовигідність налагодження такої співпраці для обох сторін. ЄС вже тривалий час є основним торговельним партнером для України, і лише у 2023 році річний товарообіг з моменту набуття чинності ПВЗВТ збільшився більш ніж удвічі та склав 55,9 мільярдів доларів США», – наголосила урядовиця. 

Так, зауважила Віцепрем’єрка, це підтверджує, що, попри виклики війни та її наслідки, Україна здатна виконувати свої зобов’язання та повноцінно використовувати вже надані їй інструменти.

Вона підкреслила, що Україна доклала значних зусиль для приведення своєї правової бази у відповідність до європейської, щоб наша країна могла бути конкурентоспроможною та функціональною на європейському внутрішньому ринку.

Довідково

8 жовтня в Брюсселі проходить двостороння зустріч Україна-ЄС за сферою «Економічні критерії». Основна увага була приділена аналізу спроможності України забезпечити функціонування стабільної та ефективної ринкової економіки, а також здатності витримувати конкурентний тиск і діяти в умовах єдиного ринку ЄС. Ці вимоги є частиною так званих «Копенгагенських критеріїв», яких має дотримуватись кожна країна-кандидат на вступ до ЄС.

Детальніше про сесії за посиланням.

Other news

All news