Відбулася заключна нарада щодо виконання рекомендацій Єврокомісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення

Вступ України до ЄС

22.08.2024

22 серпня під головуванням Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантично інтеграції України Ольги Стефанішиної відбулася заключна нарада щодо виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення ЄС 2023 року.

Представники міністерств та відомств доповіли щодо реалізації завдань одразу 3 переговорних Кластерів: 4 «Зелений порядок денний та стале з’єднання», 5 «Ресурси, сільське господарство та політика згуртованості», 6 «Зовнішні відносини».

«Ми вже провели зустрічі по всім напрямкам (переговорним розділам), передбаченим нашим переговорним процесом. Сьогоднішня нарада є останньою та водночас найбільшою за обсягом питань до розгляду. Зауважу, що Кластери 5 та 6 є такими, що потребують особливої нашої уваги, особливо з точки зору прогресу. Саме тому, консолідація наших з вами зусиль для вчасної реалізації пріоритетних задач є дуже важливою. Очікуємо, що завдяки спільним пріоритезованим крокам в межах зазначених Кластерів, уже восени ми зможемо вийти на презентацію нашого прогресу державам-членам ЄС. Від цього безпосередньо залежить подальше відкриття конкретних переговорних розділів та отримання максимально позитивної оцінки в межах наступного Звіту Єврокомісії», – наголосила Ольга Стефанішина.

Кластери 4, 5, 6 разом охоплюють 45 рекомендацій Європейської Комісії. Це 119 заходів, які координуються 16 головними виконавцями. Близько 93 заходів наразі виконано, або перебувають у прогресі.

Наразі Кластери 4, 5, 6 охоплюють 18 зареєстрованих законопроєктів, а також необхідність розроблення та подання на розгляд Уряду 12 законопроєктів.

Учасники наради окреслили подальші кроки та дії, аби прискорити виконання поставлених завдань.

У нараді взяли зокрема представники Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства енергетики, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства аграрної політики та продовольства, МВС України, Міністерства юстиції, Міністерства оборони, Міністерства соціальної політики, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України,  Державної аудиторської служби, Державної служби експортного контролю, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, Держпродспоживслужби, Державного агентства меліорації та рибного господарства, Державної служби статистики, Державної податкової служби, Державної регуляторної служби, Верховної Ради України, інших органів та інституцій.

Довідково

Кластер 4 охоплює такі переговорні розділи: Транспорт; Енергетика; Транс’європейські мережі; Довкілля та зміни клімату.

Кластер 5 зосереджується на розділах: Сільське господарство та розвиток сільських територій; Продовольча безпека, ветеринарна та фітосанітарна політика; Рибальство та водний промисел; Регіональна політика та координація структурних інструментів; Фінансові та бюджетні положення.

Кластер 6 охоплює розділи: Зовнішні зносини та Зовнішня політика та політика безпеки і оборони.