ЄС погодив використання прибутків від заморожених активів рф на користь України

Допомога ЄС

09.05.2024

Посли Європейського Союзу у вівторок, 8 травня, досягли принципової згоди щодо використання надприбутків від заморожених російських активів на відновлення та озброєння України. Про це у соцмережі “X” повідомило Бельгійське головування в ЄС.

«Посли ЄС погодили принципові заходи щодо надприбутків від заморожених активів росії. Гроші спрямують на підтримку відновлення та військової оборони України в умовах російської агресії», – йдеться у повідомленні.

«Вітаю політичну домовленість щодо нашої пропозиції щодо використання надходжень від заморожених російських активів на користь України.  Не може бути сильнішого символу та більшої користі для цих грошей, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя», – наголосила у мережі Х, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, коментуючи рішення.

За словами Віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, після формалізації рішення, кошти необхідно якнайшвидше перерахувати Україні.

«Перший мільярд євро має бути перерахований до літа, переважно на військову підтримку. росія заплатить безпосередньо за свої злочини», – підкреслив він.

Довідково

У межах саміту ЄС, який проходив 21-22 березня 2024 року у Брюсселі, Бельгія, лідери Євросоюзу ухвалили «політичне» рішення щодо використання доходів із заморожених російських активів для України. Водночас, у спільній заяві за підсумками першого дня саміту, було домовлено «продовжити роботу» над планом їхнього використання.