Єврокомісія запропонувала надати Україні кредит Макрофінансової допомоги у розмірі 35 млрд євро

Допомога ЄС

20.09.2024

Європейська Комісія запропонувала комплексний пакет фінансової допомоги, що складається з Механізму кредитної співпраці з Україною обсягом 45 млрд євро та виняткової Макрофінансової допомоги (Macro-Financial Assistance) у вигляді кредиту обсягом 35 млрд євро. Про це інформує пресслужба Європейської Комісії та Міністерство фінансів України.

Пакет підтримки передбачає отримання надприбутку від знерухомлених російських активів. Подібний підхід буде вперше застосований Європейським Союзом та лідером Групи Семи в настільки структурований спосіб та в таких масштабах. Він забезпечить довгострокову й стабільну фінансову підтримку України для її відновлення та стійкості.

Як працюватиме Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism)

Єврокомісія вперше запропонувала створити Механізм кредитної співпраці з Україною. Він підтримає ЄС та партнерів з Групи Семи у наданні Україні кредитів на суму до 45 мільярдів євро. Механізм кредитної співпраці пропонує Україні підтримку, що фінансуватиметься через фінансові внески від надприбутків, пов’язаних зі знерухомленими активами російського Центробанку.

На що спрямовуватимуться кошти

Україна сама визначатиме на що спрямовувати кошти. Макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, водночас вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби.

Коли Україна зможе отримати MFA

Пропозиція набуде чинності після розгляду та її підтримки Європарламентом та Радою ЄС. Кошти можуть бути доступними вже найближчими місяцями.

Довідково

14 червня 2024 року на Саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд доларів США. Кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

Заморожені активи центрального банку росії в ЄС сягають 210 млрд євро і становлять більшість таких знерухомлених активів у всьому світі. Залежно від рівня відсоткових ставок, доходи від цих активів наразі оцінюються у 2,5-3 млрд євро на рік.