Єврокомісія запропонувала поновити ще на рік зупинення імпортних мит і квот щодо експорту з України до ЄС

Питання торгівлі

31.01.2024

Сьогодні Європейська Комісія запропонувала поновити ще на рік зупинення імпортних мит і квот щодо експорту з України до ЄС, водночас посилюючи захист чутливої сільськогосподарської продукції у ЄС.

Ці автономні торговельні заходи (АТЗ) діють із червня 2022 року і є ключовим напрямком непохитної підтримки Європейським Союзом України та її економіки. Такі заходи допомагають полегшити складну ситуацію, в якій опинилися українські виробники й експортери через неспровоковану та невиправдану російську агресивну війну.

«ЄС продовжує підтримувати Україну та Молдову. Сьогодні ми поновлюємо спеціальні торговельні заходи, життєво важливі для збереження економік України та Молдови. Водночас, ми пропонуємо запобіжники для пом’якшення впливу цих заходів на фермерів ЄС» , – зауважила Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Хоча основною метою АТЗ є підтримка України, але, вживаючи ці заходи, також береться до уваги уразливість фермерів та інших зацікавлених сторін у ЄС. З цією метою та з огляду на значне збільшення у 2022 й 2023 роках імпорту деякої сільськогосподарської продукції з України до ЄС, відновлені АТЗ передбачають посилений механізм захисту. Завдяки цьому гарантовано можливість вжиття коригувальних дій у разі значної дестабілізації на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох держав-членів.

Щодо найчутливішої продукції (птиця, яйці і цукор) передбачений механізм призупинення, який стабілізує імпорт на рівні середніх обсягів імпорту за 2022 і 2023 роки. Це означає, що у разі перевищення імпортом такої продукції згаданих обсягів, буде відновлено тарифи, аби гарантувати, що обсяги імпорту суттєво не перевищуватимуть минулорічні показники.

Водночас Єврокомісія пропонує відновити ще на рік зупинення решти мит щодо імпорту з Молдови, чинне з липня 2022 року.

Наступні кроки

Тепер цей законопроєкт надійде на розгляд Європейського парламенту і Ради Європейського Союзу. Мета — забезпечити безперешкодний перехід від чинного режиму АТЗ до нового, перш ніж чинний режим завершиться 5 червня 2024 року щодо України і 24 липня 2024 року щодо Молдови.

Довідково

АТЗ діють щодо України починаючи із 4 червня 2022 року і мають очевидні позитивні наслідки для торгівлі України з ЄС. Разом зі «шляхами солідарності», АТЗ допомогли зберегти у 2022 й 2023 роках торговельні потоки з України до ЄС винятково стабільними, незважаючи на спричинену війною дестабілізацію, а також всупереч загальній тенденції стрімкого скорочення української торгівлі в цілому. Протягом 12 місяців до жовтня 2023 року, загальний імпорт з України до ЄС становив 24,3 млрд євро, порівняно з довоєнним рівнем 24 млрд євро у 2021 році.

У скрутні для України часи, односторонні й тимчасові за своєю природою АТЗ значно розширюють сферу тарифної лібералізації в рамках поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між ЄС та Україною (ПВЗВТ) шляхом зупинення всіх чинних мит, квот і захисних заходів щодо українського імпорту. Водночас ЄС й Україна продовжують обговорення подальшої постійної і двосторонньої лібералізації тарифів, передбаченої статтею 29 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

АТЗ щодо Молдови діють від 25 червня 2022 року. Експорт з Молдови до решти світу постраждав через військову агресію Росії проти України, оскільки він переважно залежав від транзиту через українську територію та українську інфраструктуру. Завдяки АТЗ, Молдова отримала допомогу в переорієнтації експорту через ЄС. В цілому експорт з Молдови до ЄС збільшився з 1,8 млрд євро в 2021 році до 2,6 млрд євро в 2022 році.

Зараз Комісія пропонує відновити ще на рік зупинення всіх ввізних мит щодо імпорту з Молдови. На практиці це означає, що експорт семи сільськогосподарських товарів з Молдови, які підлягають тарифним квотам, — помідорів, часнику, столового винограду, яблук, черешень, слив і виноградного соку — залишатиметься повністю лібералізованим.