Ольга Стефанішина: відкриття координаційного центру інтегрованого управління кордонами – важливий крок до членства України в ЄС

Наш шлях до ЄС

22.04.2024

У понеділок, 22 квітня, за участі Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної; Посла ЄС в Україні Катаріни Матернової та Міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка відбулось відкриття координаційного центру інтегрованого управління кордонами (далі – ІУК) та засідання міжвідомчої робочої групи з питань координації ІУК.

Участь у заході також взяли: перший заступник Голови Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Володимир Нікіфоренко; члени міжвідомчої робочої групи з питань координації ІУК, зокрема парламентарі, профільні заступники міністрів, представники Національної поліції, Націонгвардії України, Військово-Морських Сил ЗСУ; міжнародних агенцій та громадських організацій тощо.

Віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина підкреслила важливість ролі прикордонників, які в складних умовах не лише боронять державний кордон, але й впроваджують найкращі європейські практики управління кордонами.

У цьому контексті вона відзначила важливість відкриття координаційного центру інтегрованого управління кордонами (ІУК).

«Символічно, що робота координаційного центру розпочинається саме сьогодні, коли відновлено рух вантажівок через пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» після кількомісячної блокади зі сторони польських фермерів. Відкриття центру – це ще один крок до повноправного членства України в ЄС, а інтегроване управління кордонами є візитівкою України на шляху євроінтеграції. Я дякую усім, хто долучився до його створення. Попереду нас очікує колосальна робота – повністю інтегрувати державу, її законодавство та інституції до ЄС. Та я переконана, що Україні все до снаги. Лише від нашої єдності та стійкості залежить яким буде майбутнє України і Європи», – підкреслила урядовиця. 

Перший заступник Голови ДПСУ Володимир Нікіфоренко повідомив, що Координаційний центр призначений для забезпечення моніторингу і висвітлення обстановки на державному кордоні. Центр створено на базі Ситуаційного центру МВС, постановою Уряду України відповідно до вимог Регламенту ЄС. Його діяльність є одним з критеріїв вступу України до ЄС.

Володимир Нікіфоренко зазначив, що напередодні офіційного запуску Центру було проведено низку консультацій з європейськими партнерами, під час яких сформовано спільне бачення Центру й перспектив його розвитку. Співробітники 5 суб’єктів працюватимуть у складі центру – на постійній основі: Держприкордонслужба, Держмитслужба, Національна поліція України, Національна гвардія України та Державна міграційна служба України.

Робота Центру буде спрямована на сприяння забезпеченню координації дій суб’єктів ІУК; здійснення обміну даними та проведення досліджень; формування спільних висновків та прогнозів; підготовку ситуаційного звіту про обстановку на державному кордоні тощо.

Під час заходу учасники ознайомились з ситуаційним центром МВС України, який є майданчиком спільної роботи аналітиків системи МВС, а саме – працівників поліції, міграційної служби, рятувальників прикордонників та військовослужбовців Нацгвардії.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко підкреслив, що усі вони мають безпосередню взаємодію один з одним, а також доступ до усіх відомчих автоматизованих-інформаційних систем, систем відеоспостереження тощо. Він зауважив, що така форма взаємодії дозволяє безперервно в режимі 24/7 стежити за станом безпекового середовища в країні, зокрема здійснювати збір інформації про ворожі обстріли та їх наслідки, ситуацію на фронті на ділянках відповідальності МВС, міграційними процесами в країні, зокрема зовнішньою та внутрішньою міграцією, перетином кордону,  координувати роботу всіх органів системи МВС тощо.

Після презентації Центру, відбулось засідання міжвідомчої робочої групи з питань координації інтегрованого управління кордонами. Учасники затвердили оновлений склад робочої групи, проінформували про стан виконання Плану заходів щодо реалізації Стратегії ІУК у 2023 році та про стан передачі об’єктів державної власності пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення до сфери управління Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

Загальний прогрес виконання Плану заходів щодо реалізації Стратегії оцінено у 74%. Так, внесено зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів; проведено первинну оцінку стану імплементації актів права ЄС;  подано на розгляд Уряду законопроєкт «Про обробку попередніх даних реєстрації особи» тощо.

Ольга Стефанішина наголосила на важливості інтенсифікації виконання завдань, визначених Планом реалізації стратегії ІУК, зокрема з укладання Угоди з Європейською Агенцією FRONTEX «Про статус представників (Status Agreement)».

«Ця угода важлива, адже питання інтегрованого управління кордонами є частиною блоку основоположних реформ – першого кластеру, який відкриватимуть першим і закриватимуть останнім під час переговорів про вступ з ЄС», – підкреслила вона.

Окремо вона зауважила на важливості проведення оцінювання стану ІУК на одній із ділянок кордону з ЄС, а також опрацювання нової Стратегії інтегрованого управління кордонами, що потребує залучення усіх зацікавлених сторін.

Зі свого боку заступник керівника Операційного Департаменту Консультативної місії ЄС в Україні Мікко Гроенберг запевнив у повній підтримці КМЄС щодо розробки нової стратегії ІУК.