Презентована Європейська стратегія оборонної промисловості, яка передбачає активне долучення України

05.03.2024

Єврокомісія представила ЄС першу в історії стратегію оборонної промисловості і нову програму оборонної промисловості для підвищення боєготовності і безпеки Європи.

«Беручи до уваги війну росії проти України, Європейський Союз і його держави-члени повинні посилити свою готовність», – йдеться на сайті Єврокомісії.

Стратегія передбачає комплекс заходів, підкріплений Європейською оборонно-промисловою програмою (EDIP), що дозволить країнам-членам ЄС витрачати більше та ефективніше, нарощувати їхню оборонну промисловість, посилювати безпеку постачання, а також розбудовувати партнерства на підтримку цих цілей.

Європейська програма оборонної промисловості (EDIP) – це нова законодавча ініціатива, яка забезпечить перехід від короткострокових надзвичайних заходів, ухвалених у 2023 році і  які завершаться у 2025 році, до більш структурованого і довгострокового підходу до досягнення оборонної промислової готовності.

Європейська стратегія оборонної промисловості пропонує комплекс заходів, спрямованих на:

  • Підтримку більш ефективного вираження колективних оборонних потреб держав-членів;
  • Забезпечення доступності усієї оборонної продукції за допомогою більш оперативної системи Європейської оборонної технологічної та промислової бази за будь-яких обставин і часових рамок;
  • Стимулювання інвестицій в розробку і виведення на ринок найсучасніших оборонних технологій та засобів;
  • Забезпечення адаптації європейської оборонної промисловості до нового безпекового контексту завдяки підтримці з національних бюджетів країн-членів ЄС і бюджету ЄС;
  • Впровадження культури оборонної готовності в усі політики, зокрема, шляхом заклику до перегляду кредитної політики Європейського інвестиційного банку цього року;
  • Розвиток тісніших зв’язків з Україною через участь в ініціативах ЄС на підтримку оборонної промисловості та стимулювання співпраці між оборонною промисловістю ЄС та України;
  • Об’єднання зусиль з НАТО та міжнародними партнерами ЄС, а також посилення співробітництва з Україною.

Стратегія встановлює три індикатори на наступне десятиріччя для вимірювання прогресу держав-членів, а саме:

  • Забезпечити, щоб до 2030 року вартість внутрішньоєвропейської оборонної торгівлі становила щонайменше 35% вартості оборонного ринку ЄС;
  • Досягти стійкого прогресу в напрямку закупівлі щонайменше 50% свого оборонного бюджету в межах ЄС до 2030 року і 60% до 2035 року;
  • До 2030 року закуповувати щонайменше 40% оборонного обладнання в межах спільних закупівель.

Посилена бюджетна підтримка має вирішальне значення для реалізації нових амбіцій щодо оборонно-промислової готовності на рівні ЄС. У межах EDIP передбачено бюджет у розмірі 1,5 млрд євро, який має бути доповнений додатковими коштами на розвиток української оборонно-технологічної промисловості та її тіснішої інтеграції і співпраці з ЄС.

Європейська стратегія оборонної промисловості надасть Україні можливість брати участь у спільних закупівлях, а українській оборонній промисловості – підтримку в нарощуванні потенціалу.

За умови ухвалення рішення Радою ЄС за пропозицією Високого представника, частка непередбачених прибутків, отриманих від заморожених російських державних активів, також може бути використана (якщо і коли це дозволять нагальні оборонні потреби України) для фінансування цієї бюджетної статті.

Стратегія також має на меті сприяти цілеспрямованому обміну інформацією щодо стандартів та релевантного досвіду. У 2024 році ЄС проведе Форум оборонної промисловості Україна-ЄС.

Для забезпечення плідної співпраці між стартапами та інноваційними підприємствами ЄС та українською промисловістю і ЗСУ Євросоюз планує відкрити в Києві Офіс інновацій.

Більше деталей – за посиланнями (англійською мовою): тут і тут.