У Києві відбулося дев’яте засідання Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України

10.04.2024

Відбулось Дев’яте засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. Вперше представники Уряду України, країн G7 та Європейського Союзу провели захід офлайн у Києві. Візит ключових партнерів України є проявом солідарності з українським народом, а також важливим сигналом готовності поглиблювати співпрацю з Україною.

На порядку денному забезпечення бюджетних потреб України у 2024 та 2025 роках, відбудова та впровадження структурних реформ.

У заході взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, співголова Платформи від України, Міністр фінансів Сергій Марченко, Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки Юлія Свириденко, Віце-прем’єр-міністр з відновлення – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, Генеральний директор з питань сусідства та переговорів щодо розширення Герт-Ян Коопман від Європейської Комісії, заступник радника Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Даліп Сінгх та Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер від Сполучених Штатів, а також представники країн G7, Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час відкриття засідання наголосив на трьох стратегічних завданнях – забезпечення прогнозованої бюджетної підтримки, створення міцного фундаменту економічної стійкості, що сприятиме зменшенню дефіциту бюджету, використання заморожених російських активів для потреб України.

Співголова Платформи від України Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про стан та потреби фінансування на 2024-25 рр в умовах повномасштабної війни.

«Міністерство фінансів проводить активну роботу над збільшенням доходів держбюджету. Заходи з підтримки бюджетної ліквідності в першому кварталі 2024 року дозволили збільшити внутрішні джерела на 5,4 млрд доларів США. Водночас в умовах повномасштабної війни, коли агресор має значно більші ресурси та щодня спричиняє Україні мільйонні збитки, міжнародна підтримка є критично важливою. У 2024 році зовнішнє фінансування сягає 10,2 млрд доларів США. Вдячний ЄС, Японії, Канаді, МВФ, Великій Британії, Норвегії за бюджетну підтримку, яка спрямовується на пріоритетні соціальні потреби країни», — зазначив Сергій Марченко.

Під час обговорення швидкого відновлення було зазначено, що вагомою задачею є відбудова енергетичного сектору. Після останніх обстрілів мільйони людей залишилися без надійного доступу до електроенергії. Майже 80% теплових електростанцій України було зруйновано. Відновлення енергетичної інфраструктури є необхідним для безпеки українців та розвитку економіки країни.

Учасники засідання погодились, що залучення приватного сектору є одним із пріоритетів для реалізації ефективного відновлення.

Учасники Платформи наголосили на непохитній підтримці України та готовності посилювати співпрацю для зміцнення економіки України і пришвидшення перемоги у війні.

За результатами засідання Керівного комітету буде опубліковане спільне комюніке.

Наступне засідання Керівного комітету Платформи планується на полях Конференції відновлення, що пройде в червні цього року в Берліні.

Довідково

Платформа донорів була створена для координації підтримки нагальних фінансових потреб України, відбудови та майбутнього економічного відновлення з різних джерел та встановлених інструментів фінансування. Керівний комітет Платформи складається з вищих посадових осіб з України, країн G7 та Європейського Союзу. Міжнародні фінансові установи та організації також беруть участь у засіданнях Керівного комітету як активні учасники.

Вищі посадові особи з Сполучених Штатів, Європейської Комісії та України співголовують у Керівному комітеті – заступник Національного радника з питань міжнародної економіки Даліп Сінгх від США, Генеральний директор Генерального директорату ЄК з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Герт Ян Купман від ЄС, Міністр фінансів Сергій Марченко від України.