Ольга Стефанішина: впровадження моніторингу викидів парникових газів є вкладом України в Європейський зелений курс

20.02.2021

Надійна система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ) в Україні побудована з урахуванням європейського досвіду. Її ефективне функціонування важливе для спільної реалізації з ЄС Європейського зеленого курсу, спрямованого на перетворення Європи на перший у світі кліматично нейтральний континент до 2050 року.

Про це повідомила Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, під час конференції проєкту Світового банку «Партнерство задля ринкової готовності України», що відбулась 19 лютого.

«Успішна реалізація політик в Європі усе більше залежить від тісної співпраці України з Євросоюзом. Тому Україна є однією з перших країн, з якими ЄС починає діалог щодо Європейського зеленого курсу, а вчасні кроки із синхронізації нашого кліматичного законодавства є як ніколи важливими. Зокрема, ухвалений закон про МЗВ дозволить Україні в майбутньому запровадити торгівлю квотами на викиди парникових газів. Це одна з топ-тем у наших переговорах з ЄС» – зазначила Ольга Стефанішина.

За словами урядовиці, запровадження справедливої системи ціноутворення на вуглець, що стимулюватиме скорочення викидів, модернізацію та технологічні інновації з боку підприємств, є підгрунтям для переходу до низьковуглецевого розвитку. Уряд розраховує на те, що декарбонізація та інтеграція до європейських ринків відбуватимуться одночасно паралельними треками.

«Діалог про «зелену трансформацію» має особливу увагу з боку приватного сектору та експертів, тому спільна робота дозволить знайти взаємовигідне рішення як з точки зору наших амбіцій щодо кліматичної нейтральності, так і з точки зору спроможностей українського бізнесу».

Зокрема, Віцепрем’єр-міністерка акцентувала увагу на важливості доступу до відповідних фінансових ресурсів, а також на визначенні конкретних часових рамок у сфері кліматичних амбіцій.

Довідково: 

12 грудня 2019 року було прийнято Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Також затверджено три критично необхідних підзаконних акта, які забезпечили повноцінне введення в дію Закону з 1 січня 2021 року.

Інші новини

Всі новини