У Єврокомісії висловилися за ухвалення Верховною Радою транспортних законопроектів у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Економічна та галузева співпраця

20.11.2018

19 – 20 листопада в Брюсселі (Королівство Бельгія) відбулося четверте засідання Кластеру 3 (енергетика, навколишнє середовище та зміна клімату, транспорт та цивільний захист) Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС. 

Під час заходу представники Єврокомісії висловилися за ухвалення Верховною Радою України законопроектів про залізничний, автомобільний, внутрішній водний транспорт та перевезення небезпечних вантажів для виконання Угоди про асоціацію з ЄС та вжиття заходів щодо покращення позицій України в рейтингу Паризького меморандуму контролю суден державою порту. 

Зі свого боку, заступник Міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань поінформував європейських партнерів про схвалення Національної транспортної стратегії України на період до 2030 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.05.2018 № 430).

Він також зазначив, що європейські експерти долучилися до підготовки проекту плану заходів на 2019-2021 роки з реалізації Національної транспортної стратегії України в рамках проекту технічної допомоги ЄС «Підтримка імплементації Угоди про асоціацію та Національної транспортної стратегії в Україні».

За словами заступника Міністра, українська сторона продовжує підготовку нормативно-правових актів з метою виконання зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Віктор Довгань наголосив на важливості підписання Угоди про Спільний авіаційний простір між Україною та Європейським Союзом (була парафована у 2013 році), закликав ЄС розблокувати цей процес та визначити конкретну дату підписання документу після погодження пакету Brexit і двостороннього протоколу між Великою Британією та Іспанією. Окрім того, посадовець окреслив пріорітети морської політики, серед яких – започаткування діяльності Державної служби морського та річкового транспорту України, а також успішне проходження обов’язкового аудиту ІМО.

Паралельно із засіданням Кластеру 3 у Брюсселі відбулася зустріч Спільної платформи ЄС – Китай за участі представників України.

Учасники зустрічі представили пріоритетні інфраструктурні проекти в рамках розвитку транспортних коридорів між Європою і Азією, які потребують залучення фінансування. Ідеться, зокрема, про проект концесії поромної переправи в порту Чорноморськ, розвиток поромного та фідерного сполучення в Чорному морі, а також будівництво мультимодальних комплексів на кордоні з ЄС. Зауважимо, що це перше засідання Спільної платформи між ЄС та Китаєм, в якому взяли участь представники країн Східного партнерства та України.

Підготовлено за матеріалами Міністерства інфраструктури України. Оригінал статті читайте за посиланням.