У Єврокомісії заявили про подальшу всебічну підтримку реформ України у сфері енергетики

Економічна та галузева співпраця

21.11.2018

З 19 до 20 листопада у Брюсселі (Королівство Бельгія) відбулося Спільне зі стороною ЄС засідання Кластера 3 (енергетика, включаючи ядерну, навколишнє природнє середовище, зміни клімату, цивільний захист, транспорт).

Учасники заходу обговорили нагальні питання двосторонньої співпраці з ЄС, зокрема, щодо секторального енергетичного співробітництва за Угодою про асоціацію, включаючи Договір про заснування Енергетичного Співтовариства та Меморандум про стратегічне енергетичне партнерство з ЄС. Сторони приділили увагу реалізації реформи ринку електроенергії та газу, співпраці у вугільній галузі, сфері ядерної енергетики та атомної промисловості, енергоефективності та відновлюваних джерел енергії.

Представники Європейської Комісії, зі свого боку, наголосили на необхідності продовження руху України шляхом реформ та заявили про подальшу всебічну підтримку Києва у цьому напрямку.

Європейські партнери виокремили основні завдання, які Україна нині має виконувати одночасно. Зокрема, Київ повинен дати відповідь російській агресії в Криму та на Сході, шляхом прискорення реалізації реформ та європейської інтеграції. Також необхідна стала стабілізація економічної ситуації та відновлення миру, порядку і спокою в країні.

«Україна рухається шляхом наближення законодавства до права ЄС у сферах енергетики, транспорту, захисту навколишнього природного середовища та змін клімату. У цьому контексті важливо підкреслити необхідність подальшої активної взаємодії з ЄС» – заявила заступниця Міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталія Бойко.

За її словами, євроінтеграція одночасно є і вибором, і викликом для української сторони.

«Наша задача – зробити євроінтеграцію в енергетиці сталим процесом. Це нагальна необхідність, тому що галузь є одним із основних драйверів для економіки», – зазначила заступниця Міністра.

Представники України заявили про сумлінне виконання взятих зобов’язань у всіх зазначених сферах. Крім того, йдеться про транзитні зобов`язання, підвищення енергоефективності української економіки, ефективної реалізації фінансової допомоги.

Довідково:

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 8 липня 2015 р. № 646, головою української делегації на черговому засіданні кластера 3 визначено заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції.

Підготовлено за матеріалами Міністерства енергетики і вугільної промисловості. Оригінал статті читайте за посиланням.