Ухвалення антитютюнового закону посилить захист здоров’я молоді

Економічна та галузева співпраця

18.10.2018

Із метою виконання зобов’язань України, відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, необхідно покласти край агресивному маркетингу тютюнових компаній. На сьогодні сигаретних викладок уже нема в Канаді, Ісландії, Великій Британії, Норвегії, Фінляндії, Ірландії, Хорватії, Білорусі, Росії, Австралії, Новій Зеландії, Непалі, Панамі та Кенії.  Законопроект № 4030а сприятиме захисту школярів та молоді від прихованої реклами сигарет, розширить перелік вільних від тютюнового диму місць і вдосконалить контроль над виконанням антитютюнового законодавства. Така ініціатива допоможе обмежити повсюдну присутність сигарет у повсякденному житті, а також зруйнувати соціальну прийнятність куріння.

«Основна проблема полягає в тому, що всі точки продажу перетворилися на місця реклами тютюну. Якщо ми розглянемо цю проблему з точки зору захисту прав дітей — це пряме порушення права на здоров’я. Діти не можуть обирати, дивитися чи не дивитися на рекламу сигарет, оскільки вони проходять повз кіоски, купують різні продукти і наражаються таким чином на рекламу. З точки зору громадського здоров’я, потрібно заборонити видиме розміщення сигарет у місцях продажів, щоб запобігти дитячому курінню», — наголошує заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.

Чому це важливо?

Відповідно до результатів дослідження U-Report за підтримки UNICEF, лише чверть молодих українців ніколи не курили, а 13,5% українських підлітків у віці 13–15 років є теперішніми курцями. 90% курців почали курити у віці до 18 років, тобто ще неповнолітніми. Однією з головних причин цього є агресивний маркетинг сигарет, який діти бачать щодня. Міжнародні дослідження свідчать, що для дітей і підлітків, які бачать викладки тютюнових виробів у вітринах, ризик почати курити підвищується на 64%.

Вітрини із сигаретами оформлюють таким чином, щоби спонукати людей до вживання тютюнових виробів. Застосування підсвітки, спеціальної викладки пачок, розміщення сигарет на яскравому тлі поряд із солодощами та іграшками на рівні дитячих очей, використання збільшених пачок та великих цінників привертають увагу потенційних покупців. Спостерігаючи яскраву викладку сигарет у магазинах, діти більше схильні почати курити.

Довідково

1 – 6 жовтня у Женеві за участі представників України відбулася 8-ма сесія Конференції Сторін Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, де зібралися делегати 137 країн, представники ООН, міжнародних організацій та громадськість. На Конференції, зокрема, йшлося і про рекламу тютюнових виробів. 

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я МОЗ

Інші новини

Всі новини