Уряд схвалив законопроект про режим спільного транзиту

Угода про асоціацію

30.01.2019

30 січня Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону “Про режим спільного транзиту”. Документ має наблизити українське законодавство у митній сфері до митного законодавства ЄС шляхом імплементації положень Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

“Законопроект є важливим для України, адже дозволить застосовувати європейські транзитні правила, що дасть можливість підприємствам використовувати єдину митну декларацію та єдину гарантію для переміщення товарів від свого складу до складу контрагента. Як наслідок, відбудеться суттєве прискорення та здешевлення руху товарів, від якого виграють всі учасники – експортери, перевізники, імпортери”, — зазначив заступник Міністра фінансів Сергій Верланов.

Документ передбачає ухвалення окремого законопроекту “Про спільний режим транзиту”, який встановить основні засади організації та здійснення спільного режиму транзиту товарів через митну територію України, а також визначить порядок і умови переміщення таких товарів митною територію України у спільному режимі транзиту.

“Ухвалення Закону дозволить зменшити кількість митних формальностей, необхідних для контролю за транзитним переміщенням. Українська митниця отримуватиме від митниць інших країн попередню інформацію про вантажі ще до перетину ними українського кордону, що дасть змогу аналізувати операції на предмет їх ризиковості ще до моменту прибуття товарів в Україну”, — підкреслили в Мінфіні.

Крім того, це дозволить обґрунтовано визначати форми митного контролю, не затримуючи вантажі на кордоні митними оглядами та іншими контрольними процедурами.

Законопроект також передбачає внесення змін до Закону України “Про транзит вантажів”, пов’язаних із запровадженням в Україні спільного режиму транзиту, в частині подання учасниками транзиту документів, необхідних для транзиту вантажів.

Довідково:

Проект Закону України “Про спільний режим транзиту” розробили на виконання статей 76, 84 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, додатка XV до цієї Угоди в частині подальшої участі України в спільній транзитній системі відповідно до Конвенції про процедуру спільного транзиту від 20.05.1987.

Завдання щодо підготовки проекту закону визначене у Плані пріоритетних дій Уряду на 2019 рік, у Меморандумі про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором, ратифікованим Законом України від 8 листопада 2018 року № 2613-VIII.

Нагадаємо, Україна вийшла з угоди про умови поставок товарів між країнами СНД.

Підготовлено за матеріалами Міністерства фінансів України. Оригінал статті читайте за посиланням