Відбулося 6-те засідання Діалогу з прав людини між Україною та ЄС

26.06.2020

23 червня 2020 року відбулося шосте засідання Діалогу з прав людини між Україною та ЄС. Через обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, засідання відбулося у форматі відеоконференції. Сторони обговорили широке коло питань, включаючи прогрес, досягнутий за час, що минув від попереднього засідання у березні 2019 року, а також вплив COVID-19 на ситуацію з правами людини.

Україна та ЄС висловили глибоке занепокоєння погіршенням ситуації з правами людини в Криму, у тому числі порушенням прав кримськотатарського народу, а також засудили порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Були розглянуті питання захисту прав ВПО та населення територій, що постраждали внаслідок конфлікту на сході України та незаконної анексії Кримського півострова Російською Федерацією, стан розслідування злочинів, скоєних під час масових протестів на Майдані та подій у м. Одеса 
2 травня 2014 року, а також резонансних злочинів проти громадських діячів та журналістів. Крім цього, темами для обговорення стали прогрес у реформуванні правоохоронних органів щодо забезпечення прав учасників мирних зібрань та боротьби із неналежним поводженням із затриманими особами, захист прав представників національних, мовних, релігійних та інших меншин, заходи із забезпечення свободи слова та чесних і прозорих виборів.

Окремої уваги було надано обговоренню ситуації із захистом прав дитини та протидії домашньому насильству в контексті збільшення випадків відповідних порушень під час пандемії COVID-19.

Делегацію Української Сторони очолила заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць. Делегацію Сторони ЄС очолив Річард Тіббельс, голова Підрозділу з питань двосторонніх відносин з країнами Східного партнерства Європейської служби зовнішньої діяльності.

Наступне засідання Діалогу з прав людини між Україною та ЄС відбудеться навесні 2021 року у м. Києві.

Спільний прес-реліз за посиланням.

Інші новини

Всі новини