За підтримки ЄС в Україні формують ради з питань реформи правосуддя

Допомога ЄС

26.03.2019

Проект Європейського Союзу “Право-Justice” сформував у семи областях України ради з питань реформи правосуддя. Вони мають формувати політику у цій сфері на місцевому рівні.

Про це повідомили у Представництві ЄС в України.

Ради сформували у Чернівецькій, Дніпропетровській, Харківській, Львівській Одеській, Луганській та Донецькій областях (у Донецькій та Луганській областях працюватиме одна спільна рада). 

“Нам дуже важливо допомагати Україні в наближенні вашого сектора правосуддя до європейських стандартів, а також поверненні довіри громадськості до верховенства права. Люди в Україні, як і в будь-якій європейській країні хочуть мати неупереджену, ефективну, підзвітну й сучасну систему правосуддя. Ефективне залучення регіонів є ключовим для подальшого прогресу реформи”, – заявив Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.

 

До складу рад увійшли представники правничих професій, громадських організацій, науковці та студенти. Їхня мета — забезпечити постійний і структурований діалог між центральним рівнем влади і регіонами. Крім того, вони контролюватимуть вплив впровадження реформ у своїх регіонах.

“Регіональні ради з питань реформи правосуддя діють як постійні робочі групи, які сприяють обміну досвідом між представниками різних правничих професій та кращому формуванню політики у сфері юстиції”, — зазначили у Представництві ЄС.

Проект ЄС “Право-Justice” підтримує Регіональні ради з питань реформи правосуддя, надаючи стратегічне керівництво, операційну підтримку, а також міжнародний досвід і кращі порівняльні практики.

Формування рад тривало з липня 2018 року до лютого 2019 року.

 

 

 

 

Довідково:

Проект “Право-Justice” надає підтримку реформ у сфері правосуддя, серед яких перезавантаження судової влади через відбір і оцінку суддів, перебудова в системі управління судовою владою, створення служб приватних виконавців і пробації, створення електронних реєстрів і зміцнення права власності. Партнерами Проекту є Вища рада правосуддя, Міністерство юстиції, Вища кваліфікаційна комісія суддів, Верховний Суд, Нотаріальна палата та інші інституції правосуддя. Проект Європейського Союзу “Право-Justice” є продовженням проекту ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні”, реалізованого у 2014-2017 роках. За сприяння Проекту створено Раду з питань судової реформи при Президенті України, розроблена Стратегія реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки та і План дій з виконання положень Стратегії.

Проект імплементує Експертиз Франс та партнери Justice Cooperation Internationale, Central Project Management Agency, Женевський центр із демократичного контролю за збройними силами (DCAF), Ла Страда Україна, Canal France International. Бюджет Проекту: 15 290 000 євро. Термін впровадження: з 1 січня 2018 до 31 грудня 2020 року.

Нагадаємо, на платформі EDERA стартує онлайн-курс про права людини в освітньому просторі

Підготовлено за матеріалами Представництва ЄС в Україні. Оригінал статті читайте за посиланням