Жозепа Борреля призначили на посаду Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики

02.12.2019

27 листопада Європейський парламент під час пленарного засідання у Страсбурзі затвердив новий склад Європейської комісії під керівництвом Урсули фон дер Ляєн. 

На посаду Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики та Віцепрезидента Європейської Комісії призначили Жозепа Борреля. “Для мене велика честь обійняти посаду Високого представника Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики та Віцепрезидента Європейської Комісії”, – зазначив Ж. Боррель під час своєї промови.

Текст промови виступу Високого представника ЄС опублікований на сайті Представництва ЄС в Україні.

“У все більш конкурентному та складному світі відповідальність за керування нашою спільною зовнішньою політикою не є чимось, що я сприймаю несерйозно. Як глобальний лідер Європейський Союз здійснює реальний вплив – як у нашому близькому сусідстві, так і по всьому світу.

Я намагатимуся гарантувати, щоб Європейський Союз продовжував бути надійним, відкритим до співпраці та принциповим глобальним суб’єктом, що працює заради безпечнішої Європи та безпечнішого світу. Я активно співпрацюватиму з нашими міжнародними партнерами, аби уникати криз та реагувати на них, а також вирішувати глобальні проблеми, які стосуються, зокрема, змін клімату, нерегулярної міграції та нерівності. Я хочу, аби Європейський Союз був ще сильнішим суб’єктом, орієнтованим на світ, а також орієнтиром глобальної стабільності та розвитку.

Європейський Союз має все необхідне для виконання цієї місії. В наших руках є всі засоби та ресурси – від дипломатії до торгівлі, співпраці заради розвитку та управління у кризових ситуаціях. Ми встановлюємо глобальні правила і стандарти та діємо як непохитні захисники мультилатералізму та демократичних цінностей. Поєднання цих активів робить нас лідером у реагуванні на глобальні виклики та у тому, аби вказувати на шлях уперед. Наша спільна європейська зовнішня та безпекова політика складають основу для того, аби взяти на себе більшу роль у світі.

Допомагаючи побудувати сильніший Європейський Союз, я керуватимуся такими принципами:

Реалізм: у світі політики сили ми маємо думати й діяти як глобальний лідер. Ми повинні діяти, ґрунтуючись на чіткому спільному баченні наших стратегічних цілей та інтересів. Ми маємо поєднати внутрішні та зовнішні аспекти наших політик, використати їхні важелі та приймати швидші та ефективніші рішення.

Єдність: ми потребуємо справжньої інтегрованої зовнішньої політики, яка поєднує силу країн-членів ЄС та потенціал їхньої спільної дії зі скоординованою мобілізацією інструментів Євросоюзу. Лише у такий спосіб наш спільний голос буде почуто голосно та чітко.

Партнерство: поточні глобальні виклики потребують колективної реакції. Партнерство знаходиться у ДНК Європейського Союзу. Мультилатералізм лежить в основі наших глобальних дій. Ймовірно, нам потрібно буде поліпшити систему, засновану на правилах, і зробити її такою, що відповідає цілям 21-го століття. Однак ми не покинемо цього.

Європейський Союз відповідальний за своїх громадян і партнерів по всьому світу. Ця відповідальність стосується безпеки й миру, сприяння стійкому соціально-економічному та екологічно раціональному розвитку, демократії та верховенству права, засадничим свободам і правам людини. Я прагну просувати це бачення та зробити свій внесок у розбудову сильнішого Європейського Союзу у кращому, більш екологічному та безпечнішому світі”.

Інші новини

Всі новини