Україна поглиблює співпрацю з партнерами у сфері зайнятості на шляху до ЄС: підсумки зустрічі Ольги Стефанішиної з Гендиректором МОП та Єврокомісаром з питань зайнятості і соціальних прав

11.10.2024

У четвер, 10 жовтня, в Києві, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина зустрілась з Генеральним директором Міжнародної організації праці (МОП) Гілбертом Фосуном Хунбо і Комісаром ЄС з питань зайнятості і соціальних прав Ніколасом Шмітом. Участь у зустрічі також узяв Ремі Дюфло, Тимчасово повірений у справах ЄС в Україні.

Зустріч була спрямована на обговорення стратегічних питань євроінтеграції України та вдосконалення українського законодавства відповідно до стандартів Європейського Союзу, зокрема у сфері зайнятості.

Ольга Стефанішина висловила вдячність за візит та підтримку України під час триваючої повномасштабної війни та зауважила, що попри війну країна продовжує бути надійним партнером та виконувати взяті зобов’язання, зокрема необхідні для набуття повноправного членства в ЄС.

«Україна має дуже активний ринок праці, що зокрема забезпечує функціонування економіки країни, яка майже три роки протистоїть повномасштабній агресії росії. Водночас, сьогодні ми перебуваємо на тому етапі, коли необхідно здійснювати конкретні законодавчі зміни. Це вимагає більш тісної співпраці з нашими європейськими партнерами та міжнародними організаціями. Саме тому, ваш сьогоднішній візит є дуже важливим для нас. Це чіткий сигнал, що міжнародні партнери підтримують нас на кожному кроці для забезпечення сталості трансформацій й розвитку ринку праці. Все це – вагомі елементи нашої майбутньої перемоги та членства України в ЄС», — зазначила Ольга Стефанішина.

Учасники погодилися щодо важливості поглиблення співпраці Уряду України та МОП в межах переговорного процесу, а також практичні аспекти адаптації українського законодавства, зокрема щодо умов праці, соціального захисту та трудових прав. Ольга Стефанішина підкреслила, що надання експертизи з боку МОП є необхідним для забезпечення прозорості та ефективності процесу.

«Ми вже ратифікували 72 конвенції МОП. Деякі з цих зобов’язань вже є зобов’язаннями за чинною Угодою про асоціацію з ЄС. Ваша аналітика, досвід і знання могли б допомогти нам підсилити цей експертний і заснований на даних процес», – зауважила Ольга Стефанішина.

Вона також підкреслила важливість залучення незалежних експертів для ретельного аналізу чинних законодавчих змін та напрацювання оптимальних рішень. «Йдеться не лише про адаптацію українського законодавства до європейських стандартів, але й забезпечення його зрозумілості для бізнесу та громадян. Будь-яке нове регулювання, особливо якщо воно стає більш суворим, потребує широкої підтримки та роз’яснень з боку експертного середовища», — зауважила урядовиця.

Голова МОП Гілберт Фосун Хунгбо висловив підтримку зусиллям України в напрямку євроінтеграції та запропонував допомогу організації. Комісар ЄС з питань зайнятості та соціальних прав Ніколас Шміт підкреслив важливість залучення експертного середовища та міжнародних партнерів на кожному етапі цього процесу для забезпечення максимальної транспарентності.

Окремо урядовиця повідомила іноземних колег про успішний хід третього раунду двосторонніх зустрічей України та ЄС у Брюсселі в межах скринінгу.

Єврокомісар Ніколас Шміт та Генеральний директор МОП Гілберт Фосун Хунгбо привітали Україну з повноцінним відкриттям переговорів про вступ до ЄС та активним ходом двосторонніх зустрічей. Вони запевнили урядовицю, що й надалі підтримуватимуть Україну на шляху до повноправного членства в Євросоюзі.

Інші новини

Всі новини