Ольга Стефанішина обговорила з Єврокомісаром Елізою Феррейрою розширення регіонального співробітництва України з ЄС

25.01.2024

Сьогодні, 25 січня, Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зустрілась в Брюсселі з Комісаром ЄС з питань згуртованості і реформ Елізою Феррейрою.

Сторони обговорили розвиток транскордонного співробітництва, участь України в регіональних програмах ЄС, підвищення інституційної спроможності регіонів України на шляху до членства в ЄС та відбудову і відновлення українських територій у співпраці з сусідніми країнами.

«Розширення участі України в транскордонних програмах ЄС є особливо актуальним, адже Україна активно просувається на шляху до членства в ЄС, а також потребує допомоги щодо відбудови та відновлення у контексті триваючої війни росії проти України, – зазначила Віцепремʼєрка. – Ми вітаємо рішення ЄС щодо перерозподілу коштів, які вивільнилися через скасування участі росії та білорусі у програмах регіонального співробітництва ЄС. І ми вдячні, що ці додаткові 135 млн євро будуть спрямовані на фінансування проєктів регіонального розвитку між Україною, Молдовою та ЄС».

Так, в кінці 2023 року Україна підписала фінансові угоди до п’яти програм регіонального співробітництва ЄС «Interreg NEXT» 2021-2027: «Польща-Україна», «Румунія-Україна», «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна», «Басейн Чорного моря» та «Дунайська регіональна програма». Віцепремʼєр-міністерка підкреслила, що це сприятиме вирішенню спільних регіональних проблем, а також зміцнить наявні та вибудує нові партнерства між Україною та сусідніми країнами-членами ЄС.

Ольга Стефанішина також наголосила, що Україна та Молдова зацікавлені у створенні двосторонньої програми регіонального співробітництва, адже країнам потрібен власний досвід започаткування та укладення подібних угод.

Окрім того, сторони обговорили можливість започаткування навчальних програм для українських держслужбовців.

«Для підготовки та проведення успішних переговорів про членство в ЄС, особливо в межах Глави 22 «Регіональна політика та координація структурних інструментів», ми маємо забезпечити високу інституційну спроможність на місцях, – закцентувала Ольга Стефанішина. – Запровадження відповідного навчання, обміну досвідом або іншого можливого залучення українських державних службовців до внутрішньої роботи Директорату Європейської Комісії регіональної та міської політики (DG REGIO) стало б ефективним інструментом у цьому питанні. Це дало б можливість дослідити, як створюється і впроваджується політика згуртування ЄС, перебрати найкращі практики».

Окремо Віцепремʼєр-міністерка звернула увагу на важливості розбудови інституційної спроможності громад, які беруть участь у європейських програмах регіонального співробітництва:

«Нам потрібно навчити громади створювати проекти, промотувати їх і власне імплементувати».

Зі свого боку Комісар ЄС з питань згуртованості і реформ Еліза Феррейра запевнила, що ЄС продовжуватиме працювати над зміцненням співпраці між регіонами Євросоюзу та України та надаватиме всебічну підтримку Україні на її шляху до членства в ЄС.