Відбулося 9-е засідання Робочої групи щодо захисту прав і свобод громадян України

24.04.2024

Під співголовуванням Віцепремʼєр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної та Міністерки соціальної політики Оксани Жолнович відбулось 9-е засідання Робочої групи щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших країн як тимчасово переміщені особи.

Участь у засіданні взяли: профільні заступники міністрів (МВС, МОЗ, Мінекономіки, Мін’юст), представники Офісу Президента, парламентарі, представники Державної міграційної служби, Нацсоцслужби, Нацполіції, Представництва України при ЄС тощо.

Під час засідання обговорили актуальні проблемні питання, з якими стикаються українські громадяни, що тимчасово виїхали за кордон через повномасштабну війну, а також визначили пріоритетні для України напрямки роботи з ЄС щодо подальшого забезпечення прав українських громадян.

Ольга Стефанішина підкреслила важливість належної координації органів державної влади, зокрема у комунікації з Європейською Комісією та державами-членами для забезпечення прав українців з огляду на закінчення у березні 2025 році дії тимчасового захисту.

«У зв’язку із закінченням наступного року трирічного періоду дії тимчасового  захисту для громадян України в Євросоюзі, вже сьогодні важливо напрацювати єдину спільну позицію для подальшої комунікації зі стороною ЄС щодо захисту прав наших громадян в державах ЄС після 4 березня 2025 року, а також синхронізувати подальші кроки щодо розв’язання поточних проблемних питань», – наголосила урядовиця.

Директор Департаменту консульської служби МЗС, Роман Горяйнов проінформував про діалог з країнами-членами ЄС у рамках роботи Платформи Солідарності.

«Ми на постійній основі комунікуємо з нашими європейськими партнерами щодо проблемних питань, пов’язаних з переміщенням українців в ЄС. Наразі вже відбулось 3 засідання в межах Платформи Солідарності, на якому були присутні представники всіх наших посольств в країнах ЄС. Серед пріоритетних напрямків: визнання українських є-документів державами ЄС, спрощення процедури перереєстрації автомобілів. Зі свого боку, вживаємо всіх заходів для забезпечення процесу видачі документів громадян України за кордоном», – підкреслив Роман Горяйнов.

Також учасники зазначили важливість посилення співпраці з відповідними компетентними органами ЄС щодо обміну статистичною інформацією. Заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв поінформував про кроки, здійснені для покращення збору й обробки даних щодо перетину кордону.  Так, Адміністрація Держприкордонслужби вже провела відповідні робочі зустрічі з представниками КМЄС в  Україні та Європейської агенції прикордонної та берегової охорони  (FRONTEX).

Окремо йшлося про діалог з ЄС щодо належного соціального забезпечення, медичного страхування, особливо вразливих категорій українців, що забезпечується наразі разом зі статусом тимчасово переміщеної особи. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович підкреслила, що пріоритетом є збереження для українців наявного рівня соціального захисту (допомоги) й після 2025 року, зокрема захисту сімей з дітьми, дітей, які залишилися без батьківського піклування, осіб з  інвалідністю, громадян похилого віку тощо.

«Важливо в повному обсязі зберегти медичну та соціальну підтримку осіб з інвалідністю, людей літнього віку, щоб наші громадяни не змушені були повертатися в небезпечні для себе умови, залишившись без необхідного піклування та захисту», – підкреслила Оксана Жолнович.

Заступник міністра охорони здоров’я Марина Слободніченко, в свою чергу, поінформувала, що Міністерство   працює над продовженням дії механізму медичної евакуації для постраждалих українців, які потребують спеціалізованого лікування та подальшої реабілітації (MedEvac). Такий механізм діє у межах співпраці МОЗ та Єврокомісії, транспортування на лікування є абсолютно безоплатним для пацієнтів.

Окремим блоком засідання стало питання збереження доступу до ринку праці для українців в країнах ЄС. Заступник міністра економіки Тетяна Бережна проінформувала, що наразі спостерігається стала тенденція, що українські громадяни мають один з найвищих рівнів зайнятості серед інших категорій вимушено переміщених осіб та швидше виходять на ринок праці.

Ольга Стефанішина підкреслила необхідність продовження роботи з країнами ЄС для збереження доступу до ринку праці для українців в країнах ЄС, зокрема у двосторонньому форматі співпраці. Вона зауважила, що це є важливим елементом в контексті переговорів про вступ України з ЄС, зокрема за розділом 2 «Вільний рух працівників».

За даними Євростату станом на кінець лютого 2024 року в країнах ЄС та Європейської асоціації вільної торгівлі (Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн) отримали тимчасовий захист 4,4 млн громадян України, з них 1.4 млн дітей. Найбільше громадяни України отримали тимчасовий захист в: Німеччині – понад 1,2 млн ; Польщі – 957 тис.; Чехії – 385 тис.; Іспанії – 200 тис. Італії – 165 тис.