Ольга Стефанішина обговорила з Єврокомісарами поглиблення секторальної інтеграції з ЄС паралельно з переговорами про вступ

17.02.2024

На полях Мюнхенської безпекової конференції Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела ряд зустрічей з колегами з ЄС, а саме: з Віцепрезиденткою Єврокомісії з питань Європи, придатної для цифрової ери Маргрете Вестагер; з Єврокомісаром з питань енергетики Кадрі Сімсон; з Єврокомісаром з питань бюджету та адміністрування Йоганнесом Ганом; Єврокомісаром із внутрішніх справ Ільвою Йоханссон.

Віцепремʼєрка поінформувала про прогрес України у сфері реформ та наголосила на важливості мати динамічний переговорний процес для їх сталості. Водночас, Ольга Стефанішина наголосила на значних можливостях подальшої секторальної інтеграції, що закладені чинною Угодою про асоціацію з ЄС.

«Ми прагнемо і далі поглиблювати інтеграцію різних секторів до Внутрішнього ринку ЄС, і Угода про асоціацію дає нам цю можливість. Зі свого боку ми вже розробили ряд пропозицій щодо інтеграції в цифровій, енергетичній, економічній та інших сферах, розраховуємо на співпрацю та підтримку Єврокомісії. Наша ідея полягає у поглибленні інтеграції паралельно з переговорним процесом про вступ до ЄС», – зазначила Ольга Стефанішина. 

Під час зустрічей також учасники обговорили актуальну питання порядку денного Україна-ЄС, зокрема функціонування інструменту фінансової підтримки України з боку ЄС Ukraine Facility (Український фонд) на 2024-2027 роки та можливість залучення ширшого кола донорів для макроекономічної стабільності та передбачуваності допомоги у відновленні та реформуванні нашої держави. Віцепремʼєрка наголосила на важливості підтримки українського бізнесу та виробників в умовах триваючої війни, зокрема неприпустимість одностороннього блокування експорту окремими державами-членами ЄС.

Окремо з Кадрі Сімсон обговорили питання енергетичної безпеки та розвиток відновлюваних джерел енергії в Україні. Під час зустрічі з Йоганнесом Ганом йшлося про підтримку через європейські фінансові інституцій, залучення додаткового фінансування, а також забезпечення належного спільного моніторингу використання коштів.

Ольга Стефанішина обговорила з Маргрете Вестагер інтеграцію нашої держави до Єдиного цифрового ринку ЄС на шляху до членства в ЄС. Учасниці відзначили прогрес імплементації роумінгового законодавства ЄС в українське для якнайшвидшого приєднання України до спільного роумінгового простору ЄС.

Основним предметом розмови з Єврокомісаром із внутрішніх справ Ільвою Йоханссон стала координація зусиль щодо функціонування механізму тимчасового притулку для українців, які рятуються від війни. За даними ЄС, наразі 4,3 млн українців знайшли прихисток у країнах-членах.