Маємо на повну використовувати потенціал Угоди про асоціацію протягом переговорів про вступ до ЄС, – Ольга Стефанішина

Наш шлях до ЄС

20.03.2024

Пріоритети співпраці України та Європейського Союзу, визначені у форматі Ради асоціації, дозволили Україні вистояти, вижити і ухвалити критично важливі рішення на початку повномасштабної війни. Про це заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час засідання Ради асоціації, яке відбулось у середу, 20 березня, у Брюсселі, Бельгія.

Під час свого виступу Віцепрем’єр-міністерка відзначила важливість повного використання потенціалу Угоди про асоціацію на шляху до членства в ЄС та відзначила високу динаміку виконання Україною Угоди про асоціацію за 2023-2024 роки.

«Пріоритети нашої співпраці, визначені ще до початку повномасштабного вторгнення, узгоджені у форматі Ради асоціації, дозволили Україні вистояти, вижити і ухвалити критично важливі для нас рішення на початку повномасштабної війни – це і інтеграція енергетичних ринків, і митна, торгова, транспортна лібералізація та багато інших секторальних рішень, які дозволили зокрема нашим тимчасово переміщеним громадянам в ЄС повноцінно мати всі необхідні права, – підкреслила Ольга Стефанішина, – Сьогодні, коли йдеться про початок переговорного процесу, маємо на повну використати потенціал Угоди про асоціацію, щоб визначити пріоритети адаптації законодавства і в межах скринінгу виокремити першочергові заходи до глибшої інтеграції до Внутрішнього ринку ЄС». 

За словами Віцепрем’єр-міністерки, наразі ключовим документом, дорожньою картою інтеграції та визначення пріоритетів секторальних реформ, є Звіт для України, презентований у Пакеті розширення 2023 року.

На виконання рекомендацій, зазначених у Звіті, Уряд України затвердив спеціальний План заходів. На його основі, свою законодавчу діяльність планує і Парламент України.

«На сьогодні ми реалізуємо понад 90 рекомендацій, визначених у звіті про розширення. Передусім концентруємось на впровадженні політичних рекомендацій, які є передумовами започаткування переговорного процесу. Так, протягом останнього року ми оперативно реалізували всі завдання, які стосуються блоку врядування, блоку верховенства права», – підкреслила урядовиця.

Вона детально поінформувала учасників про імплементацію Україною 4 законодавчих кроків, визначених разом з ухваленням Європейською Радою 15 грудня 2023 року рішення про початок переговорного процесу. Так, зокрема, Верховна Рада України ухвалила необхідні зміни до рамкового законодавства в частині дотримання прав національних меншин (спільнот), а Кабінет Міністрів України забезпечив ухвалення всієї необхідної підзаконної нормативно-правової бази. Також ухвалено законодавчі зміни щодо посилення інституційної спроможності антикорупційних органів України. Останнім в межах комплексу заходів пов’язаних з деолігархізацією, ухвалено нове рамкове законодавство в частині доброчесного лобіювання.

Незабаром очікується схвалення Парламентом додаткових змін до законодавства, що встановлюють відповідальність за порушення законодавства про лобіювання.

«Після ухвалення рішення Європейської Ради 15 грудня, ми розпочали спільний з Єврокомісією процес скринінгу, який триватиме до кінця травня», – зауважила Ольга Стефанішина. 

Вона висловила окрему вдячність Єврокомісії за сприяння у відповідь на запит української сторони у прискоренні в межах скринінгу розгляну деяких розділів, пов’язаних з аграрною та транспортною політикою.