Ольга Стефанішина на Конгресі місцевих та регіональних влад поінформувала про євроінтеграційні можливості для регіонів

Наш шлях до ЄС

13.04.2024

12 квітня Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України поінформувала про можливості регіонального розвитку через програми транскордонної співпраці ЄС та інші євроінтеграційні інструменти.

«Ми рухаємось нашим євроінтеграційним шляхом відповідно до календаря, зокрема і стосовно офіційного початку перемовин. Вже триває оцінка наших майбутніх зобов’язань, і починаючи з червня, все літо буде присвячене оцінці українських політик, рівня їх впровадження і відповідності європейським стандартам», – повідомила Віцепрем’єр-міністерка.

У цьому контексті вона зазначила, що невдовзі відбудеться роз’яснювальна сесія в межах офіційного скринінгу за розділом Розділу 22 права ЄС «Регіональна політика та координація структурних інструментів», та закликала долучатись до роз’яснювальних зустрічей, щоб розуміти деталі та задачі, які стоятимуть у процесі вступу.

«Усі наші регіони мають навчитись використовувати європейські структурні фонди, налагоджувати партнерства та переймати європейські практики та політики. Прошу звернути увагу на те, що ті європейські регіони, які використовують максимум – 75% структурних фондів (найвищий показник в Європейському Союзі), досягають таких високих показників завдяки двом речам: ефективним командам і наявності необхідних спроможностей», – підкреслила Ольга Стефанішина.

Одним з важливих компонентів регіонального виміру європейської інтеграції є навчання на досвіді європейських муніципалітетів. Зокрема, хорошим майданчиком для знаходження партнерів з ЄС може бути Європейський комітет регіонів (ЄКР). На сьогодні ЄКР надає приміщення для відкриття представництв українських міст та регіонів, й готовий забезпечити медіацію у процесі встановлення партнерства між європейськими та українськими містами, регіонами. А наявні програми транскордонного співробітництва дають можливість залучити фінансування ЄС для реалізації проектів регіонального розвитку. Так, у грудні 2023 року було підписано 5 Угод про фінансування програм Interreg на період 2021-2027 років.

Окремо у контексті євроінтеграційного розвитку, Віцепрем’єр-міністерка наголосила на доступних інструментах для розширення знань та спроможностей регіонів, зокрема щодо підготовки та імплементації проектів. У рамках програми «Natolin4Capacity Building», що реалізується Коледжем Європи в Натоліні за фінансової підтримки ЄС, були адаптовані та перекладені українською мовою 16 онлайн курсів про пізні політики ЄС, серед них є курси, що охоплюють регіональний розвиток та доступ до фінансових інструментів ЄС.

«Наостанок, хотіла б особливо відзначити Запоріжжя, Дніпро, Чернівці, Мукачево, Львів, Херсон, Харків, Полтаву, Одесу і Кропивницький. Це – міста, які розгорнули Центри допомоги врятованим, що надають комплексну допомогу громадянам, які врятувались від війни. Подібні проєкти можливі завдяки тісній співпраці місцевої влади та міжнародних партнерів, завдяки спроможності та прагненню працювати разом на благо українців», – додала Віцепрем’єрка.