Ольга Стефанішина: Українська економіка та бізнес мають формувати бачення інтеграції України у ринок ЄС

23.03.2024

Українська економіка та бізнес мають формувати бачення майбутньої інтеграції України у ринок Європейського Союзу. Про це заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час свого виступу на Саміті експортерів 2024 року «Made in Ukraine», організованому Forbes Ukraine.

Під час дискусії обговорили, зокрема, головні досягнення України на шляху європейської інтеграції за останній рік.

«З гордістю можу сказати, що євроінтеграція йде по плану. Тобто, попри всі турбулентності, ті амбітні цілі, про які я зазначала минулого року – ми їх досягли. По-перше, ухвалене рішення про відкриття перемовин щодо членства України в ЄС. На сьогодні вже розпочато перший етап, який стосується скринінгу нашого законодавства на відповідність європейським стандартам, і фактично вже у червні очікуємо відкриття перших переговорних розділів», – зазначила Ольга Стефанішина.

Зі слів Віцепрем’єрки, з моменту ухвалення європейськими лідерами рішення про відкриття перемовин щодо вступу, українська сторона вже у повній мірі змогла структурувати переговорний процес.

«Важлива тепер проактивна позиція бізнесу, зокрема на рівні ЄС; драйвером переговорної позиції має бути саме українська економіка, українські підприємці. Ваше майбутнє – у ваших руках. Тобто, або ви повністю передаєте відповідальність владі, або даєте нам своє бачення, як захистити українських виробників, національне виробництво, і наростити його спроможності через відповідні умови, які будуть на майбутніх переговорах. Зі свого боку, ми гарантуємо відкритість цього процесу. З вашого боку – пропозиції», – наголосила вона.

Коментуючи ситуацію в аграрній галузі, зокрема в контексті спірних питань та блокування кордону з Польщею, Ольга Стефанішина наголосила на важливості ведення діалогу між сторонами зокрема і на рівні аграрних асоціацій.

«Такий діалог був би дуже допоміжним і українському, і польському урядам, адже насправді ми дружні країни, Польща підтримує Україну в багатьох питаннях, домовлятись про такі речі на найвищому політичному рівні складніше. Тому, «business to business» діалог є критично важливим», – підкреслила урядовиця.

У контексті майбутнього переходу української економіки на європейські регуляції, вона підкреслила, що стратегічно вигідніше буде працювати компаніям, які вийдуть у «білий бізнес».

«Був ухвалений регламент ЄС, який створює Ukraine Facility, передбачає затвердження плану України. Він передбачає інвестиційний компонент, пріоритетні сфери: енергетика, транспорт, ІТ, логістика, агропродукція. Це сфери, в яких у пріоритетному порядку передбачатиметься інвестування через європейські фінансові інституції. Будуть відкриті нові можливості, але паралельно, це вимагатиме переходу на європейські стандарти», – додала вона.

У відповідь на питання щодо посилення безпекового компоненту, Віцепрем’єр-міністерка нагадала, що Україна вже підписала низку безпекових угод з ключовими країнами-союзниками. «Це означає, що найближче десятиліття ці країни будуть з нами, і вони будуть робити все можливе, аби допомогти нам».