Швеція презентувала Консультативну групу високого рівня для допомоги на вступних переговорах України

Допомога ЄС

12.04.2024

Швеція започатковує Консультативну групу високого рівня, яка надаватиме експертну підтримку Уряду України у процесі вступу до ЄС. Про це офіційно оголосив Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом під час свого звернення на Форумі «Європейська інтеграція України, її областей і територіальних громад» у межах Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

«Швеція продовжує підтримувати Україну на її шляху до вступу в ЄС, і я з гордістю оголошую, що разом з нашими північнобалтійськими партнерами ми започаткували консультативну групу високого рівня, яка допоможе прокласти шлях до членства України в ЄС. Ми зібрали найкращих експертів з країн Північної Європи та Балтії, які надаватимуть стратегічну підтримку Україні на шляху до вступу в ЄС. Усі експерти мають безпосередній досвід роботи в структурах Європейського Союзу та у процесах вступу до ЄС у своїх країнах. Хоча ви залишаєтеся найважливішими гравцями, які виконують роботу на місцях, ми з нетерпінням чекаємо можливості допомогти вам наблизитися до членства в ЄС», – заявив Міністр.

У своєму зверненні він також запевнив, що Швеція продовжуватиме допомагати Україні виграти війну, продовжити втілювати реформу децентралізації та стати членом ЄС.

«Ми високо цінуємо підтримку та залученість партнерів на нашому шляху до членства в ЄС. Попри виклики повномасштабної війни, ми активно працюємо над підготовкою до майбутніх переговорів, зміцненням наших спроможностей та поглибленням інтеграції з Європейським Союзом. Вітаємо ініціативу шведського керівництва, яка об’єднує найкращий досвід країн Північної та Балтійської Європи для допомоги Україні в її євроінтеграційних зусиллях. Очікую на продуктивну співпрацю», – заявила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, коментуючи запуск ініціативи.

Ключова мета ініціативи – надання підтримки в процесі вступу України до ЄС. До складу Групи увійшли фахові представники країн Північно-Балтійської вісімки (Естонії, Литви, Латвії, Швеції, Ісландії, Фінляндії), які мають значний досвід роботи в інституціях ЄС і були долучені до переговорних процесів.

Зокрема, це переговірник у переговорах про вступ Естонії до ЄС Алар Стрейманн (Alar Streimann); колишній єврокомісар, двічі міністр фінансів Литви Альгірдас Шемета (Algirdas Šemeta); колишній єврокомісар, латвійський дипломат Андріс Пієбалґс (Andris Piebalgs); колишній єврокомісар, Міністр у справах ЄС Швеції (2006-2010) Сісілія Мальмстрьом (Cecilia Malmström); ісландський дипломат, директор з європейських справ і учасник переговорів про вступ до ЄС (2008-2013) Хьоні С. Крістіанссон (Högni S. Kristjánsson); державний секретар з питань ЄС та міжнародних відносин Швеції (2010-2014) Катаріна Арескуг (Katarina Areskoug); колишній гендиректор Національної земельної служби Литви (2017-2021) Ляймонас Чіакас (Laimonas Čiakas); колишній постійний представник Фінляндії при ЄС (2017-2021) Мар’я Ріслаккі (Marja Rislakki); головний переговірник щодо вступу Ісландії до ЄС (2009-2013) Стефан Хаукур Йоханнессон (Stefán Haukur Jóhannesson).

Довідково

Діяльність групи координуватиме Шведська національна рада торгівлі (National Board of Trade Sweden) – шведська урядова агенція, заснована у 1651 році, яка займається питаннями міжнародної торгівлі, внутрішнього ринку і торговельної політики ЄС.