“Громадська синергія” опублікувала звіт за 2017 рік

Допомога ЄС

28.04.2018

Проект “Громадська синергія”, що фінансується Європейським Союзом, співфінансується та виконується Міжнародним фондом “Відродження”, спрямований на посилення участі громадськості у впровадженні євроінтеграційних реформ в Україні, опублікував звіт про свою діяльність за 2017-й рік.

В першу чергу проект націлений на розбудову інституційної спроможності та посилення діяльності двох громадських Платформ: Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. 

Так, у 2017 році за підтримки Проекту вдалося налагодити роботу Секретаріатів Платформ, забезпечити реалізацію їх статутної діяльності та започаткувати роботу зі ЗМІ. Було налагоджено регулярні зустрічі Платформ з представниками виконавчої та законодавчої влади, відповідальними за політику європейської інтеграції. Члени Платформ та їх робочих груп підготували ряд фахових аналітичних продуктів, що брались до уваги українськими та європейськими політиками при прийнятті рішень. Під час підготовки аналітичних документів для членів Платформ проводились навчальні та просвітницькі заходи, з метою підвищення обізнаності у євроінтеграційній сфері та покращення практичних навиків.

Для налагодження міжнародних контактів між учасниками євроінтеграційного процесу, “Громадська синергія” створила міжнародний експертний майданчик – “Форум асоціацій”, що зібрав громадських експертів та посадовців з України, Грузії, Молдови та ЄС для обговорення спільних викликів та успішних практик у виконанні Угод про асоціацію з ЄС. Також у 2017 році “Громадська синергія” підтримала 27 проектів організацій-учасниць Платформ, спрямованих на вирішення цілого спектру питань у відносинах України з ЄС.

Зі звітом “Громадської синергії” за минулий рік можна ознайомитися за посиланням.

Довідково.

Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС – майданчик громадських організацій, профспілок та роботодавців, які об’єдналися, щоб впливати на виконання Угоди про асоціацію.

УС ПГС моніторить виконання Угоди, готує аналітику, а також рекомендації для українських і європейських органів влади та інших стейкхолдерів.

Українська сторона складається з 15-ти осіб, які спільно з представниками Європейського економічного і соціального комітету утворюють Платформу громадянського суспільства Україна-ЄС. Платформа  є одним з органів асоціації відповідно до статей 469-470 Угоди.

УС ПГС спирається на роботу 6 тематичних робочих груп, які об’єднують понад 240 організацій.

Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства – це мережа з понад 200 громадських організацій України, спрямована на відстоювання українських інтересів в рамках Східного партнерства. Платформа створена в 2011 році та є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, що об’єднує представників громадських організацій України, Грузії, Молдови, Білорусі, Вірменії, Азербайджану, а також ЄС.

Українська національна платформа представляє інтереси українського громадянського суспільства в рамках Форуму, доносить свою позицію до українських органів влади та інституцій ЄС і держав-членів, готує аналітику, організовує дискусійні заходи, інформує громадськість про потенціал та виклики Східного партнерства.