Могеріні: Україна сьогодні є значно сильнішою країною, ніж була п’ять років тому

10.10.2019

Виступаючи в середу в Брюсселі перед депутатами Європейського Парламенту в рамках пленарного засідання, на якому обговорювалося українське питання, Висока представниця Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні констатувала, що за останні п’ять років “Україна пройшла довгий шлях”. “І всі ці роки ЄС завжди був на боці українського народу. Після 2014 року ми надали Україні найбільший пакет підтримки в історії ЄС на понад 15 млрд євро. Ми інвестували в Україну більше, ніж в будь-яку іншу країну в світі. І жоден інший партнер не інвестував в Україну стільки, скільки зробили ми”, – заявила Високий представник.

Також вона нагадала, що Угода про асоціацію Україна – ЄС – “найбільш амбітна угода, яку ЄС коли-небудь укладав з іншим партнером”. При цьому вона відзначила, що Угода про асоціацію між Україною і ЄС вже сприяла вражаючому зростанню  торгівлі на майже 50%. На переконання Могеріні, підтримка України з боку ЄС та співпраця вже мають “дуже відчутний вплив на життя людей”. “Ми підтримали створення тисяч нових робочих місць та допомогли через децентралізацію надати громадянам послуги більш високої якості”, – сказала Могеріні.

“Нова влада проявила сміливий підхід до реформ. Очікування громадськості дуже високі. Кількість законодавчих актів, прийнятих, починаючи з літа цього року, є безпрецедентною. Ми готові та маємо бажання підтримати новий уряд України у забезпеченні того, щоб ця хвиля законодавства справді дала практичні результати “, – повідомила Федеріка Могеріні.

Серед пріоритетних завдань вона відзначила судову реформу, результати якої громадяни України очікують відчути, щоб зробити свою країну більш прозорою та справедливою для всіх; боротьбу з корупцією; поліпшення ділового та інвестиційного клімату та боротьбу з впливом олігархічних структур, яка також є вирішальним фактором для розкриття економічного потенціалу України та реформування енергетичного сектора.

Могеріні запевнила, що Європейський Союз підтримує роботу у “нормандському форматі”, діяльність Тристоронньої контактної групи та ОБСЄ і заявила, що ЄС “продовжуватиме це робити до повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України”.

Завдяки проведеним реформам та значній підтримці Європейським Союзом цих реформ  Україна сьогодні є набагато сильніша, ніж була п’ять років тому”, – підкреслила Висока представниця

Повний текст виступу Федеріки Могеріні читайте тут.