Ольга Стефанішина: Уряд забезпечить рівні можливості жінкам та чоловікам у формуванні безпекової політики

28.10.2020

28 жовтня Уряд затвердив Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Він розрахований на 2020-2025 роки і  допоможе забезпечити рівну участь жінок та чоловіків у подоланні збройних конфліктів, встановленні миру, а також протидію насильству за ознакою статі.  

«У країні, де жінки поряд з чоловіками захищають східні та південні кордони України, не залишилось місця сексизму та дискримінації. Жінки мають бути включені до процесів ухвалення рішень і для них мають бути створені всі належні умови для гідної служби. Затверджений сьогодні План стане дороговказом для органів влади, як подолати цю проблему. Успішне розв’язання конфліктів та підтримка мирного діалогу однаковою мірою потребує участі жінок та чоловіків і сьогодні ми зробили важливий крок у цьому напрямку», – коментує рішення Уряду Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. 

За словами урядовиці, в Національному плані враховано пріоритети Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО. Ця програма базується на рекомендаціях Північноатлантичного Альянсу, зокрема щодо реформ у секторі безпеки і оборони, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. 

«Окрім військового аспекту Національний план спрямований на гуманітарну допомогу. Усі жінки, які постраждали внаслідок конфлікту, зокрема внутрішньо переміщені особи, мають бути забезпечені належними соціальними й медичними послугами, доступом до правосуддя. Цей План дозволить прицільно визначати усі потенційні виклики та завчасно їх вирішувати»,  – зазначила Ольга Стефанішина.