Україна виконала 52% завдань у сфері сфері санітарних та фітосанітарних заходів за Угодою про асоціацію

05.06.2020

2 червня відбулася онлайн конференція, на якій обговорили стан імплементації українського законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів (СФЗ) до європейських норм відповідно до Угоди про асоціацію. 

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Глущенко наголосив, що наразі Україна виконала 52% таких завдань. 

Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Участь у заході взяли представники Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Делегації Європейського Союзу в Україні, проєкту «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні».

«Загалом, Україна має адаптувати до національного законодавства майже три сотні актів ЄС за такими напрямами, як безпечність харчових продуктів та кормів, здоров’я і благополуччя тварин, здоров’я рослин, державний контроль у зазначених сферах тощо. Водночас очікується, що значна частина зобов’язань у сфері СФЗ, які у нас залишилися, буде виконана у поточному році», – зазначив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Глущенко.

Також заступник Міністра ознайомив учасників конференції з прогресом виконання Угоди про асоціацію, зокрема, щодо реєстрації у Верховній Раді законопроєкту «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин». Цей законопроєкт передбачає наближення законодавства до актів ЄС і впровадження в Україні світових стандартів у сфері здоров’я і благополуччя тварин. В документі враховано вимоги 10 актів законодавства Європейського Союзу. Крім того, сторони обговорили підготовлені законопроєкти «Про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами», «Про захист рослин», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів». Зазначені законопроєкти будуть внесені до Верховної Ради України у найближчі тижні.