ЄС профінансував навчання для українських аудиторів харчових підприємств

Допомога ЄС

07.06.2019

Нове харчове законодавство України, яке гармонізоване із законодавством Європейського Союзу, ставить нові вимоги перед операторами ринку та перед органом, який їх контролює, – Держпродспоживслужбою.

Одна з таких вимог – впровадження всіма операторами ринку харчових продуктів на своїх потужностях (окрім первинного виробництва) процедур, що основані на принципах системи НАССР. Чи ефективно та правильно вони їх впровадили – перевірятимуть аудитори Держпродспоживслужби.

Впровадження процедур на основі принципів системи НАССР є однією із складових нової системи контролю безпечності харчових продуктів, яка сьогодні розбудовується в Україні за європейським принципом «від лану – до столу».

Європейський Союз профінансував навчання з проведення аудитів системи НАССР* для представників Держпродспоживслужби з усіх регіонів України. Навчання тривало понад чотири роки і складалося як з теоретичних, так і з практичних курсів. Навчання проводилося Проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

«Усі аудити проходили на підприємствах харчової галузі з різною спеціалізацією: від агропродовольчого ринку в Полтаві та молокопереробного підприємства на Львівщині до пивоварного заводу в Запоріжжі. Спеціалісти Держпродспоживслужби отримали можливість вивчити та закріпити на практиці як правильно проводити аудити системи НАССР. Проводили навчання експерти з великим досвідом здійснення таких аудитів. Певний досвід отримали й оператори ринку, і ми дуже вдячні їм, що такі навчання стали можливими», – розповідає Керівник Проекту ЄС Тоні Віл.

Довідково

Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні, яка фінансується Європейським Союзом. Проект розпочав свою діяльність у березні 2014 р. Основною метою діяльності Проекту є сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану – до столу» шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС.

*НАССР – упереджувальна система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, які впливають на безпечність харчових продуктів. Оператори ринку повинні впровадити постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи НАССР.

Публікацію підготовлено за матеріалами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. З оригіналом можна ознайомитися за посиланням.