Європарламент схвалив надання Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги

Допомога ЄС

13.06.2018

Новий транш макрофінансової допомоги покликаний допомогти Україні покрити частину потреб зовнішнього фінансування в 2018-2019 роках, повідомляється на сайті Європарламенту

“Європейські депутати погодилися з пропозицією Єврокомісії надати Києву ще один пакет макрофінансової допомоги (MFA), яка є надзвичайно важливим ресурсом для країн-сусідів ЄС, які виконують свої зобов’язання”, – йдеться у повідомленні прес-служби парламенту.

Європейські депутати також наполягають на тому, щоб надання позики стало можливими завдяки  прогресу в боротьбі з корупцією та, зокрема, створенню спеціалізованого антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Ради Венеціанської комісії Ради Європи.

Рішення підтримали 527 євродепутатів, «проти» проголосували 124, ще 29 утрималися.

Відтак, за процедурою, після голосування в Європарламенту, як очікується, Рада ЄС схвалить це рішення про надання фінансової допомоги 26 червня.

Нагадаємо, у березні цього року Європейська комісія сформувала пропозицію щодо нової програми макрофінансової допомоги (MFA) для України на суму до 1 млрд євро для підтримки економічної стабілізації та структурних реформ.

Додамо, на сьогодні  Україна отримала за трьома попередніми програмами кредитів на суму 2,81 млрд євро з початку 2014 року: 1,61 млрд євро були надані у 2014-2015 роках в рамках двох попередніх програм MFA та 1,2 мільярда євро у 2015-2017 роках в якості частини третьої програми.