З 2022 року в Україні обмежать використання пластикових пакетів в магазинах та кафе

14.11.2019

Парламент прийняв за основу проект Закону України про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. За відповідне рішення проголосували 365 народних депутатів. Законопроектом забороняється з 1 січня 2022 року розповсюджувати пластикові пакети в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства товщиною до 50 мкм. Мінекоенерго підтримує прийняття у першому читанні законопроекту, адже він є частиною формування екоповедінки та дозволить зменшити забруднення довкілля. Про це повідомляє прес-служба Мінекоенерго.

Основна мета проекту –  визначити правові та організаційні засади обігу пластикових пакетів, упорядкувати відносини, що виникають під час розповсюдження пластикових пакетів на території України, а також стимулювати розвиток виробництва біорозкладних пластикових пакетів, що надасть можливість українським виробникам стати на шлях глобальних європейських та світових тенденцій та зайняти провідне місце у світовому виробничому ланцюгу.

Ухвалення проекту Закону сприятиме модернізації виробничих та технологічних процесів, стимулюватиме виробництво біопластику покращенню стану екологічної безпеки та благоустрою територій в Україні, зменшенню частки відходів на території країни.

Що пропонується заборонити?  Пластикові пакети, товщиною до 50 мкм та  оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети.

Чому заборона стосується і оксобіорозкладних  пластикових пакетів?

Оксобіорозкладні пакети, коли розкладаються,  фрагментуються на дрібні частки, включаючи  мікропластик, що несе ще більший ризик для довкілля, тварин та людей.

На які пакети не поширюватимуться обмеження?

На надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікронів та розмірами 225х345х450 мм, що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

Чому важливо заборонити продаж пластикових пакетів?

Тому що поліетиленові пакети забруднюють ґрунти, ліси, річки та моря; 1 млн. птахів та 100 тис. тварин щороку помирають від пакетів, плутаючи їх з їжею; всього близько 6% від загальної кількості пакетів переробляються, а  решта роками лежить на сміттєзвалищах або ще гірше – в лісах та лісосмугах.

Яка альтернатива пакетам?

Пакети та торбинки багаторазового використання, біорозкладні пакети.

Довідково. Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. Всього близько 6% від їхнього загального числа пізніше були направлені на переробку.  В Україні людина в середньому викидає 500 поліетиленових пакетів. Проект Закону зареєстровано за №2051-1.